Društvo i ekonomija

Direktno.rs

11. 10. 2024. 07:05 10

Policajcima se isplaćuju zarade pozajmicama od EPS, a od plata rukovodstva MUP se VRTI U GLAVI

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije kuburi sa parama i nema naznaka da bi uskoro moglo da dođe do povećanja plata, ali da je Srbija, ipak, na izvestan način "ekonomski gigant", svedoče zarade rukovodstva MUP-a koje je imenovala Vlada. Njihove plate su veće od zarada kolega koji rukovode crnogorskim MUP-om, iako su prosečna mesečna primanja skoro ista.

Sudeći prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, Ivica Dačić, kao ministar policije, zarađuje 372.089,43 dinara, dok Veljko Odalović, v. d. sekretara prima 318.745 dinara. Pomoćnici ministra Goran Colić i Slobodan Nedeljković, plaćeni su 230.000 dinara, odnosno 204.000 dinara. Kako srpska policija već skoro tri godine nema direktora, iako taj posao, sudeći prema Dačićevoj izjavi "po njegovom nalogu obavlja Dragan Vasiljević", na sajtu ASK-a nema podataka o njegovoj plati.

Zanimljivo je da plate funkcionera MUP-a sa svakim novom Vladom rastu, a istovremeno dnevnica policajaca (na terenu) "pada". Tako je, recimo, dnevnica sada 900 dinara, a 2006. je bila 2.500 dinara!

Za razliku od javnih funkcionera u MUP-u, za koje pojedinačno na sajtu ASK-a treba tražiti plate, crnogorska Vlada je na svom sajtu na jednoj stranici objavljuje sve zarade čelnika MUP-a koje je ona imenovala. Tako je ministar Danilo Šaranović u martu primio 1.653,75 evra, što je recimo, ako uporedimo sa Dačićevom zaradom u maju kada je postavljen na čelo MUP-a, dva puta manje od srpskog kolege. Zoran Brđanin, koji je u to vreme bio direktor Uprave policije, zarađivao je 1.353,76 evra, dok su državni sekretari bili plaćeni do 1.500 evra.

Šaranovićeva plata je tako dva puta veća od prosečne zarade u Crnoj Gori, dok Dačić prima skoro 3,7 puta više novca od "običnog" građanina Srbije.

U redu je da oni koji rukovode bezbednosnim sistemom kao što je MUP imaju veće zarade, jer je to jedna od načina sprečavanja korupcije. Plate rukovodstva MUP-a su i u jednoj Švedskoj veće od proseka. Pitanje je, međutim, da li treba njihove zarade da budu toliko veće od prosečne plate u Srbiji. Neki će pomisliti da treba jer se MUP bori i protiv organizovanog kriminala, na suzbijanju "kavačkog" i "škaljarskog" klana i uhapsili su organizovanu kriminalnu grupu Veljka Belivuka. U februaru 2021. godine, kada su uhapšeni Belivuk i njegovi saradnici, tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin zarađivao je 225.841 dinar, što je više od Šaranovićeve zarade ove godine, a za čijeg mandata su uhapšeni i bivši specijalni tužilac, kao i nekadašnji direktor Uprave policije i njegov pomoćnik.

Od svih ovih cifara nekima će se možda zavrteti u glavi, ali je nesumnjivo da su čelnici MUP-a koje je postavila Vlada i te kako dobro plaćeni za svoj posao, a uz to imaju i sve benefite koje donosi položaj, počev od službenog automobila.

Ono što "bode" je da se njihove zarade isplaćuju iz budžeta, koji pune obični građani Srbije. Većina tih građana, ne živi u "zemlji ekonomskog tigra" jer zarađuje daleko manje i od prosečne plate, one koja je već nekoliko puta manja od primanja rukovodstva MUP-a.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati