Fudbal

Milan Zarić

05. 07. 2024. 23:42 0

Feliks tragičar: Francuska sa penala izbacila Portugal!

Fudbaleri Francuske plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto su posle penala savladali Portugal sa 5:3 posle penala. Nakon 120 minuta igre bilo je 0:0, a Francuzi će za finale igrati protiv Španije.

Bila je ovo igra nerava u Hamburgu i istinska šahovska partija koja je na kraju pripala trikolorima.

Portugalci su u meč ušli bolje, imali su više loptu u posedu, ali nisu umeli da ugroze rivala, dok su Francuzi u prvom delu imali samo šut preko Ernandeza, pa su fudbaleri obe selekcije nekako ostali dužni navijačima.

I počeli su da se odužuju u drugom delu, kada smo najpre videli dve velike šanse za Rafaela Leaa, potom je na drugoj strani najpre pretio Dembele, onda i Kamavinga, ali se rezultat nije menjao. A kako golova nije bilo do isteka 90. minuta, meč je otišao u produžetke.

U dodatnih 30 minuta su Portugalci bili bolji i konkretniji, imali su dve velike šanse - po jednu u oba produžetka, međutim nijednu nisu iskoristili. Najpre je Ronaldo promašio iz izgledne pozicije u 93. minutu i loptu je poslao visoko preko gola, dok je u finišu drugog produžetka Nuno Mendeš promašio pobedu, pa se otišlo na penale.

Tamo su izvođači bili sigurni do treće serije, kada se dogodio i momenat odluke - tada je Žoao Feliks pogodio stativu i usmerio Francuze ka pobedi. A pošto su "trikolori" bili nepogrešivi, to ih je odvelo do pobede od 5:3 i plasmana u polufinale, gde će se sa Španijom boriti za ulazak u finale.

 

PENALI: Portugal - Francuska 3:5

3:5 - GOTOVO JE! Ernandez je zapečatio sudbinu Portugala!

3:4 - Strašan penal je izveo Nuno Mendeš, pošto je poslao loptu pod prečku.

2:4 - Barkola je prevario Koštu i doveo je Francuze na korak do polufinala.

2:3 - Francuska ima prednost jer je Žoao Feliks pogodio stativu!

2:3 - Odličan penal je izveo i Žil Kunde. Jednostavno, taj udarac Košta nikako nije mogao da brani.

2:2 - Nema promašaja za sada, siguran je bio i Bernardo Silva. Ali je ponovo Menjon bio blizu da zaustavi udarac.

1:2 - Siguran je i Fofana - po sredini je loptu poslao u mrežu.

1:1 - Pogodio je i Ronaldo, bez obzira na to što je Menjon pogodio stranu.

0:1 - Dembele je lako realizovao penal, pošto Košta nije pogodio stranu.

Drugi produžetak: Portugal - Francuska 0:0

KRAJ MEČA! Ni u ovom delu nije bilo gola, pa će putnika u polufinale odlučiti penali.

112. minut - Videli smo sada solo akciju Dembelea. Sa desne strane je krenuo ka sredini, izborio se za šut, međutim tukao je veoma loše, pa je lopta završila visoko preko gola.

106. minut - Počinje i drugi produžetak. A u njega Francuzi ulaze bez Kilijana Mbapea, koji očigledno ne može više... A iz igre je izašao i Leao, umesto koga će do kraja igrati Žoao Feliks.

Prvi produžetak: Portugal - Francuska 0:0

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA! Nije bilo promena rezultata, ali je šansi i te kako bilo...

105. minut - Bolji su Portugalci u prvom produžetku, to su sada i pokazali kada je šutirao Konseisao, čiji je pokušaj bio loš.

102. minut - Ponovo opasnost pred golom Menjona. Pokušao je Leao, čiji je udarac izblokiran, da bi drugi pokušaj bio neuspešan, budući da je portugalski reprezentativac promašio loptu.

97. minut - Pepe je i na ovom meču pokazao kakav je igrač, budući da je na neverovatan način zaustavio napad rivala. Uspeo je da se vrati posle finte Kilijana Mbapea i da izblokira udarac francuskog superstara.

93. minut - Veliku šansu je imao Portugal. Konseisao je sa desne strane uputio pas po zemlji za Kristijana Ronalda. Istina, lopta je išla iza leđa proslavljenog asa, ali se on obrukao u realizaciji, pošto je poslao loptu visoko preko gola.

91. minut - Počeo je prvi produžetak.

Drugo poluvreme: Portugal - Francuska 0:0

KRAJ DRUGOG POLUVREMENA! Poslednju šansu u ovom delu imao je Mbape, čiji je udarac ukrotio Košta, pa je tada postalo jasno da idemo u produžetke.

90. minut - Još tri minuta će se igrati u drugom poluvremenu.

88. minut - Pokušao je i Kante, tukao je sa nekih 20-ak metara, međutim nije udarac po zemlji nikako mogao da ugrozi Koštu.

85. minut - Dosuđen je slobodan udarac za Portugal posle faula Salibe, ali je udarac Ronalda došao samo do živog zida.

79. minut - Prvi žuti karton na meču - zbog oštrog starta nad Mbapeom "požuteo" je Paljinja, koji u slučaju da Portugal prođe dalje, neće moći da igra u polufinalu.

76. minut - Menjali su selektori, pa je Martinez umesto Fernandeša i Kansela u igru ubacio Konseisaa i Semeda, dok je nešto ranije Dembele ušao umesto Grizmana.

74. minut - Okušao je sada sreću Dembele sa distance, međutim nije bio dovoljno precizan, pa je lopta okrznula deo gde se spajaju prečka i stativa.

70. minut - Koliko je sada bilo opasno pred golom Portugala! Loptu je dobio Kamavinga, koji je iskosa sa leve strane šutirao, ali nije bio dovoljno precizan, pa je lopta prohujala pored gola.

66. minut - A sada i kolosalna prilika za Francusku! Pred golmana Koštu je izašao Kolo Muani i šutirao je pored njega, ali je loptu koja je išla u gol skrenuo u korner sjajni Ruben Dijaš.

63. minut - Još jedna velika šansa za Portugal! Tukao je najpre Leao, ali je dobro bio postavljen Menjon, lopta se potom odbila do Vitinje, pa Ronalda, ali je golman Francuske ostao nesavladan.

61. minut - Najbolja šansa na meču za Portugal. Loptu je u prostor dobio Bruno Fernandeš, šutirao je iz prve iskosa sa desne strane, međutim Menjon se ispružio koliko je dug i sjajnom intervencijom sprečio vođstvo "moreplovaca".

59. minut - Bilo je sada opasno pred golom Menjona. U kazneni prostor je ušao Rafael Leao, međutim taman kada je hteo da šutira usledio je klizeći start Kamavinge, kojim je izblokiran pokušaj ofanzivca Portugala.

52. minut - A sada su pretrnuli i Portugalci. Oštar centaršut je uputio Ernandez, gađao je Kolo Muanija, međutim napadač "trikolora" je ostao "kratak".

51. minut - Uzbudljivo je bilo u kaznenom prostoru Francuske. Prošao je Mendeš kao brzi voz, da bi po ulasku u šesnaesterac pao, međutim sudija Majkl Oliver je samo pokazao da se meč nastavi.

46. minut - Nastavljen je meč u Hamburgu. Hoćemo li videti neki gol?

Prvo poluvreme: Portugal - Francuska 0:0

KRAJ POLUVREMENA! Gledali smo utakmicu solidnog tempa, ali bez nekih većih šansi. Jedino kada su golmani bili ugroženi bila je situacija iz 20. minuta, kada je sa distance šutirao Teo Ernandez, ali je Košta odbranio. Akteri ovog četvrtfinala su mnogim navijačima ostali dužni.

34. minut - Sve je više lopta u nogama fudbalera Francuske, konkretno oko mnogo toga se pita Antoan Grizman, koji je mučio defanzivce Portugala, ali je kvalitetan završni udarac ka golu Dioga Košte izostao.

26. minut - Raspoložen je za igru Leao, prošao je najpre Upamekana, ali se denfazivac Bajerna vratio i zaustavio je ofanzivca Milana.

20. minut - Prvi udarac na gol u dosadašnjem toku meča. Loptu je dobio Teo Ernandez i probao je jakim udarcem sa distance. Ali je tukao pravo u Dioga Koštu, koji je uspeo da odbije loptu u polje.

17. minut - Sakrili su Portugalci rivalima loptu, pa dominiraju na terenu. Sada su i pokušali da ugroze Menjona, međutim Saliba je izblokirao Bruna, pa su "moreplovci" od svega dobili samo korner.

11. minut - Fudbaleri Portugala su uglavnom pred golom "petlova", pokušali su sada i posle kornera Bruna Fernandeša, ali je lopta sa "prve" stative lako izbačena.

4. minut - Portugalci su opasniji na početku, više je lopta u njihovom posedu, ali ne mogu da ugroze Menjona, za šta su zaslužni i štoperi Upamekano i Saliba.

1. minut - Počeo je meč u Hamburgu.

PORTUGAL - FRANCUSKA 3:5 penalima - 0:0

Stadion: "Folskapark stadion" u Hamburgu. Sudija: Majkl Oliver (Engleska). Žuti kartoni: Paljinja (Portugal), Saliba (Francuska). Strelci u penal seriji: Ronaldo, Silva, Mendeš (Portugal), Dembele, Fofana, Kunde, Barkola, Ernandez (Francuska).

PORTUGAL: Košta - Kanselo (od 74. Semedo), Pepe, Dijaš, Mendeš - Vitinja (od 119. Nuneš), Paljinja (od 90+2. R. Neveš), Fernandeš (od 74. Konseisao) - Silva, Ronaldo, Leao (od 106. Feliks).

FRANCUSKA: Menjon - Kunde, Upamekano, Saliba, Ernandez - Kante, Čuameni, Kamavinga (od 91. Fofana) - Grizman (od 67. Dembele) - Kolo Muani (od 86. Tiram), Mbape (od 106. Barkola).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati