Društvo i ekonomija

[ Izvor: Agencije ]

08. 07. 2024. 21:05 41

"Bio sam glup": Vučić o kopanju litijuma i stranim službama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za TV Pink da je litijum komparativna prednost Srbije u regionu i da su je pre više od dve godine strane službe sprečile da bude prva država u Evropi koja će početi njegovo iskopavanje.

Vučić je, govoreći o iskopavanjima litijuma u Portugaliji, Nemačkoj i Francuskoj, rekao da će svi oni biti spremniji pre Srbije i zato ju je trebalo sprečiti pre dve-tri godine da bude prva u tom procesu.

- Strane službe su nas sprečile, bili smo dovoljno naivni, bio sam dovoljno glup da ne razumem. Oni koji su ovde to sprečavali učinili su nam medveđu uslugu - rekao je Vučić i predočio da, ukoliko Vlada Srbije bude ulazila ponovo u taj proces, trebaće najmanje tri ili četiri godine da može da se krene.

- Zbog toga se danas vode ratovi, predsendik Bolivije je rekao da je zbog litijuma bio pokušaj puča... Litijum je život u budućnosti i onaj ko ima litijum postaje regionalna ili svetska sila - istakao je Vučić.

Vučić je ocenio da je zbog litijuma, kojeg ima u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, i delimično sukob oko imovine.

Vučić je dodao da Srbija u prvom kvartalu ima 4,7 odsto BDP i da je najbrže rastuća ekoniomija u Evropi. On je, međutim, rekao da je to samo jedan kvartal i da će drugi biti lošiji zbog remonta rafinerije i hidroelektrane u Bajinoj Bašti, ali da se nada da će treći biti bolji od drugog.

- Najvažnije je da na kraju godine budemo među prve dve ili tri države u Evropi po rastu - istakao je Vučić.

Predsednik je za sutra najavio i održavanje sednice za BDP, na kojoj će obavestiti minstre koliko je važno da se posvete tome, a ne slikanju i koliko će lajkova imati na društvenim mrežama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 41

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati