Politika

[ Izvor: Mediji ]

06. 10. 2024. 10:58 1

Sutra sednica Skupštine: Na dnevnom redu litijum

Narodna skupština Srbije održaće u ponedeljak, s početkom u 10 časova, prvu sednicu drugog redovnog zasedanja aktuelnog saziva. Na dnevnom redu naći će se samo jedna tačka - predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić sazvala je nešto posle ponoći, u noći između 30. septembra i 1. oktobra, ovu prvu sednicu redovnog zasedanja za ponedeljak, 7. oktobar. Na dnevnom redu nalazi se predlog zakona koji se tiče zabrane iskopavanja litijuma i bora, koji je predložila opozicija.

Kolegijum Narodne skupštine održan je u petak, 4. oktobra, uz prisustvo predstavnika svih poslaničkih grupa i predsednice Brnabić. Tokom ovog sastanka, obavljene su konsultacije o radu tokom predstojeće sednice posvećene pitanju litijuma.

Da podsetimo da su predstavnici opozicije 10. septembra predali zajednički zahtev za održavanje sednice o litijumu, na kojoj će se raspravljati o predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a koji je podržalo 86 narodnih poslanika, čime su ispunjeni uslovi Narodne skupštine za sazivanje sednice na zahtev jedne trećine poslanika.

Sednica o litijumu prvobitno je bila zakazana za 30. septembar u 14 časova, ali, s obzirom na to da sednica o rebalansu budžeta nije bila završena, Brnabić je u 13.30 časova u svom obraćanju medijima iz hola Narodne skupštine saopštila da se ova sednica odlaže jer za nju nema dovoljno vremena.

S obzirom na to da se prvobitni zahtev opozicije odnosio na održavanje sednice u vanrednom zasedanju, po njegovom isteku bilo je neophodno podneti novi zahtev kako bi se sednica održala u okviru redovnog zasedanja, pre nego što usledi novo vanredno zasedanje parlamenta.

Predstavnici opozicije poručili su da veruju da je jedan od mogućih razloga za ovakvo prolongiranje upravo potreba za podnošenjem novog zahteva, kako bi se izbeglo da predlagač, koji ima neograničeno vreme za obrazlaganje predloga zakona, bude iz redova opozicije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati