Društvo i ekonomija

D. Ljutić

06. 10. 2024. 07:14 1

Čije su naše pare u Srbiji i gde to uteče EKONOMSKI TIGRIĆ?

Ove godine ćemo samo za otplatu kamata potrošiti oko 650 miliona evra više nego što smo za kamate platili pre dve godine. Sa tih 650 miliona moglo je mnogo toga da se uradi. Premijer Miloš Vučević je istakao kako je rebalansom predviđeno 12 milijardi dinara više za prosvetu, zbog porasta broja novozaposlenih. Kako kaže premijer Vučević, podizanje plata ne zavisi od političke volje, već isključivo od ekonomske snage države. Pa, gde uteče taj ekonomski tigrić?

- Ne mogu da razumem da neko definiše to kao uvredu za prosvetu, time što država samo do kraja godine izdvaja 12 milijarde više, baš za tu istu prosvetu. Od toga, osam milijardi dinara više za plate zaposlenih u prosveti - rekao je Vučević. Premijer Srbije Miloš Vučević se u obraćanju osvrnuo i na proteste poljoprivrednika koji su ove sedmice blokirali put kod Subotice, na severu zemlje. On je ocenio da nema "skrivenih" para u državi koje bi se mogle naći za sve zahteve, ali da je spreman "dobar paket" za poljoprivredu. U međuvremenu, reprezentativni sindikati prosvete navode da će se odazvati pozivu za nastavak pregovora samo ako Vlada Srbije ima nešto novo da saopšti i promeni već poznatu ponudu za povišicu od 12 odsto za nastavno i osam odsto za nenastavno osoblje u školama, izjavio je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović.Marjanović je dodao da dosadašnji sastanci sa predstavnicima Vlade zapravo nisu bili pregovori, već je sindikatima samo saopštavano da neće biti ispoštovan protokol koji je potpisan prošlog oktobra, bez bilo kakvih konkretnih rokova i nagoveštaja kada bi obećano izjednačavanje plata zaposlenih u prosveti sa republičkim prosekom ipak moglo da se desi.

Pa cekajte, ljudi, malo, polako. Ne može vam se sve odmah dati. Prvo ste trazili Nacionalni stadion, pa Expo, pa delfinarijum, pa leteći taksi. I sad još za tamo neko obrazovanje još hocete para. Sad i ti seljaci. Šta će nam to obrazovanje uopšte? Srbija značajan novac raspoređuje i troši bez obrazloženja i kontrole. Od 2018. do 2023. godine preko budžetske rezerve, bez procedure planiranja i uključivanja u budžet, preusmereno je najmanje 2,6 milijardi evra sredstava, navodi Fiskalni savet u izveštaju o korišćenju budžetske rezerve. 

Zaduživanje od 18 milijardi evra, koliko je potrebno za investicioni ciklus "Skok u budućnost - Srbija Expo 2027", plus tri milijarde za najavljenu kupovini francuskih borbenih aviona Rafal, povećaće javni dug Srbije. Znači, Srbija će u narednom periodu potrošiti 21 milijardu da bi ostvarila ove najavljene planove. Kada je počela priča o izgradnji Nacionalnog stadiona, govorilo se da će koštati 250 miliona. Sada je to već otišlo na 600 do 800 miliona, a veruje se da će na kraju ta cifra dostići celih milijardu evra. Odakle će stići 18 milijardi evra za investicioni ciklus "Skok u budućnost - Srbija Expo 2027" i 3 milijarde za Rafale?
Odgovor je vrlo jednostavan - tih para nema u budžetu. Država će morati da se zaduži. Vlast koristi takve pompezne najave za svoje kratkoročne političke ambicije. Oni već sada smišljaju neki novi New deal za naredni period i tako u krug. Treba se prisetiti da smo pre nekoliko godina imali priču o brzim prugama koje su trebale odavno da budu završene, pa nisu. Najavljivane su i razne fabrike čipova, a nismo uspeli da završimo ni kanalizaciju na levoj obali Dunava koja košta 50 miliona evra. Ta obećanja s jedne strane služe za dnevnopolitičke svrhe, a s druge kao velika praonica para.

Budžet je veliki instrument preraspodele te je prirodno da se zapitamo od koga se uzima, a kome se daje kroz ovaj proces. Budžet odslikava vrednosnu strukturu društva i njegove namere, kuda se to društvo kreće. Ništa od ovde rečenog ne oslobađanja od odgovornosti ćutljive ministre Aleksandra Vučevića, "čuvara" državne kase.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati