Srbija

Direktno.rs

06. 10. 2024. 16:33 2

"Nećete kopati ni na potezu Gornja Studena - Bancarevo"

Još u julu uputila sam zahtev za informacijama od javnog značaja ministarki rudarstva i energetike Dubravki Handanović, a koji se tiče dozvola za istražne radnje na teritoriji Nišavskog okruga. Usledila je salva uvreda putem medija i odgovor da mogu da izvršim uvid jer ministarstvo nema tehničke mogućnost da dostavi dokumentaciju. I sada se dešava ono što sam pretpostavila - bušotine u Niškoj Banji nadomak vodoizvorišta "Studena" - izjavila je narodna poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević danas u Studeni.

Milošević je navela da je "Studena" strateški važno vodoizvorište koje snabdeva skoro 100.000 stanovnika pijaćom vodom. Kvalitet vode na "Studeni" je jako visok, a još 2011. godine analize su pokazale da se voda može flaširati.

Niška Banja jednim delom "leži" na pijaćoj, a drugim na geotermalnoj vodi koja može da greje više od pola grada, a izlečila je na hiljade ljudi. Niška Banja mora da postane i ostane banja, ni za 10, ni za 110 godina ne može se pretvoriti u rudnik sve i da je prebogata bakrom. Opasnost od zagađenja vodoizvorišta usled bušenja nije jedina koja preti, bušotine mogu da utiču na izdašnost vodoizvorišta i da dovedu do potpunog presušenja.

- Svedoci smo zagađenja potoka i vodoizvorišta širom istočne Srbije, recimo u Žagubici, usled istražnih radnji koje sprovode kompanije Dandi i ZiĐin, istražujući bakar i zlato - istakla je Milošević i upitala ko tačno kontroliše poštovanje uslova koje su propisale nadležne institucije, ako znamo da na teritoriji Srbije ima samo šest rudarskih inspektora.

- Ovo je samo deo razloga zašto se istražne radnje na potezu Gornja Studena - Bancarevo moraju zaustaviti. Dozvola za istražne radnje ističe 08.12.2024. godine. Od egzistencijalnog je značaja za grad Niš da se dozvola ne produži. Niš ne može bez vode i slobode. Nećete ni ovde kopati - poručila je Milošević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati