Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 07. 2024. 21:50 4

Ponoš: Da nisu održani junski izbori, litijum još ne bi bio na dnevnom redu

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da je pitanje kopanja litijuma u Srbiji najvažnija politička vododelnica i najvažnija tema u ovom momentu koju vlast pokušava da je sakrije "letnjim genocidnim temama".

- Režim je zbrzao junske izbore da bi mogao da se što pre posveti svojoj litijumskoj agendi, pritisnut obavezama koje je prihvatio. Da se ti izbori nisu održali u junu, danas litijum ne bi bio tema - rekao je Ponoš u Dvevniku na televiziji Nova.

- Režim je na strani međunarodnih korporacija i moćnih zemalja koje ne žele kod sebe da kopaju litijum jer to nije dovoljno bezbedno. Mnogo je bezbednija eksploatacija litijuma iz vode, što bi moglo da se radi u Nemačkoj, pa se ni to još uvek na čini. Neuverljiv je argument da je to zato što taj proces mnogo duže traje nego izdavajanje litijuma iz čvrste rude. Isparila bi ta voda valjda za te 4 godine koliko Vučić najavljuje da će proći pre kopanja jadarita - rekao je Ponoš.

- Narod ume da prepozna šta je opasno i bez pomoći političkih stranaka. Opasnost od rudarenja litijuma prepoznaju i članovi i glasači SNS-a i njihove porodice. Imam mnogo više poverenja u aktiviste koji se u Loznici bore protiv projekta rudarenja nego u neke zagovornike borbe protiv litijuma koji su knjižili takozvane male pobede u prethodnom periodu - rekao je Ponoš i dodao da aktivisti u dolini Jadra "reaguju kako glavom tako i srcem".

Govoreći o defileu pripadnika Vojske Srbije u Prijedoru Ponoš je naveo da je "izgleda nešto što je Ministarstvo za rad i boračka pitanja Republike Srpske najavilo kao posetu učenika kasnije eksploatisano kao vojna aktivnost i poslužilo kao vruća tema za skretanje pažnje sa nekih mnogo važnijih. Verujem da bi ljudima u Potkozarju i Prijedoru mnogo više poverenja u izvesnu budućnost ulile neke velike investicija iz Srbije nego vojna parada. Ona neće smanjiti njihov odlazak u Nemačku za boljim životom".

Ponoš se osvrnuo i na Deklaraciju koja je usvojena na Svesrpskom saboru rekavši da se „iza toga prošvercovalo ukidanje Dana republike Srpske“. Povodom odlaska Marka Đurića u Vašington na godišnji samit NATO-a Ponoš je rekao da su na samit pozvane NATO i neki važni partneri, ali da Srbija to nije.

- Marko Đurić, kao i većina drugih predstavnika zemalja koje su u programu Partnerstvo za mir, ne učestvuje na samitu. Pozvan je na večeru 8. jula, a samit počinje 9. Izgleda da je na tu večeru pozvana i Vjosa Osmani, ali da se oko toga još lome koplja sa članicama NATO-a koje ne priznaju Kosovo. Ako gospođa Osmani ipak bude na toj večeri, hoće li Đurić ustati od stola u skladu sa odlukom koju je donela Vlada dok je Đuruić u njoj sedeo kao šef Kancdlarije za KiM - zaključio je Ponoš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati