Zdravlje

[ Izvor: N1 ]

07. 08. 2023. 13:19 1

"Veganska ishrana zahtevna, može da ima posledice"

Influenserka koja je promovisala sirovu vegansku ishranu Žana Samsonova preminula je u 40. godini od gladi i iscrpljenosti. Njena prehrambena rutina godinama je bivala sve striktnija, a u poslednjih pet godina uključivala je isključivo voće, klice semenki suncokreta i voćne frapee.

Nutricionistkinja Branka Mirković gostujući na televiziji N1 ovaj slučaj je povezala sa poremećajem u ishrani.

- Poremećaji u ishrani su poznati kao opsesivno-kompulzivni poremećaji u rasponu od anoreksije do bulimije. Ali imate i ovakve pristupe, kada se isključuju namirnice, pa se ishrana svodi na jednu ili dve namirnice. Uglavnom su u pitanju osobe koje ne mogu da kontrolišu apetit - kaže nutricionistkinja.

Ona dalje objašnjava da je veganska ishrana veoma popularna i da se promoviše, ali da, nažalost, može da dovede do ovakvih ishoda. Dolazi do pothranjenosti.

- Ova osoba je mlada, ali ima slučajeva kada su još mlađe osobe u pitanju. Na primer, roditelji pogrešno hrane decu veganskom ishranom. To je veoma opasno i treba da se kaže istina - ističe Mirković.

Smatra da treba sve da unosimo u ishranu, naročito u toku razvoja.

- Mi ne proizvodimo ni proteine, ni vitamine, ni minerale, direktno zavisimo od njihovog unosa. Kasnije kada odrastemo možemo da menjamo, da dodajemo sve, ali bez stručne konsultacije nikako ne bi trebalo da se upušta u tako nešto. Ishode vidimo i sami - kaže ona.

Kako navodi sagovornica N1, svi svetski poznati sajtovi koji propagiraju takvu ishranu daju i suplemente i takozvanu "super food" - odnosno posebno procesuiranu hranu koja se samo razmuti u vodi.

- To je skupa i veoma zahtevna ishrana, ali je pitanje motiva i cilja. Čovek bi trebalo da se preispita zašto to želi. U nekom periodu života kao detoksikacija - da, ali veoma mali broj ljudi zaista podnosi samo svežu hranu - kaže nutricionistkinja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati