Svet

[ Izvor: Index.hr ]

18. 10. 2024. 08:33 2

Kako je otkriven vođa Hamasa: Sinvara glave koštao običan vojnik 450. bataljona

Izraelska vojska je više od godinu dana tragala za vođom Hamasa, koji je nestao u Gazi ubrzo nakon što je organizovao masakr 7. oktobra 2023. godine. Jahja Sinvar, 61-godišnji vođa Hamasa, navodno je veći deo vremena proveo skrivajući se u tunelima ispod pojasa Gaze, zajedno sa telohraniteljima i "ljudskim štitom" izraelskih talaca, prenosi Index.hr.

Međutim, čini se da je na kraju poginuo u slučajnom susretu sa izraelskom patrolom u južnoj Gazi. Taoci nisu pronađeni.

Mnogi detalji o Sinvarovoj smrti su još uvek nepoznati, ali se nešto i zna.

Rutinska patrola

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je jedinica iz 828. Bislamaške brigade patrolirala u sredu u oblasti Tal al-Sultan u blizini Rafe. Trojica militanata identifikovana su i ubijena u sukobu sa izraelskim vojnicima.

Prvobitno nije bilo naznaka naročite važnosti ovog sukoba, pa su se vojnici vratili na lice mesta tek u četvrtak ujutru. A onda je, prilikom pregleda tela, otkriveno da jedno od njih upadljivo podseća na vođu Hamasa.

Međutim, telo je ostalo na mestu zbog sumnje na postavljene mine, pa je deo prsta poslat u Izrael na testiranje. Njegovo telo je na kraju pronađeno i prebačeno u Izrael kasnije tog dana, nakon što je oblast obezbeđena.

Danijel Hagari, portparol IDF-a, rekao je da njegove snage nisu znale da je Sinvar tamo, ali da su nastavile sa operacijama. Rekao je da su vojnici identifikovali trojicu muškaraca koji su trčali od kuće do kuće i da je među njima bio i Sinvar.

Sinvar je pobegao u jednu od zgrada i ubijen je nakon što ga je locirao dron.

Vodeći izraelski dnevni list Inet opisao je detaljno kako se odvijala operacija izraelskih snaga.

Sinvar je ubijen nakon što se zgrada u kojoj se nalazio urušila, kao i eksplozije šrapnela dve vrste municije: tenkovske granate Merkava Mark 4 koju je ispalila 460. brigada i rakete Matador koju je izradio izraelski odbrambeni izvođač RADS, prenosi Jutarnji list.

Incident je započeo u 10 sati ujutro kada je vojnik 450. bataljona uočio sumnjivu osobu kako ulazi i izlazi iz zgrade. Upozorio je svog komandanta, koji je naredio otvaranje vatre.

U 15 sati snage IDF-a su pomoću drona identifikovale tri osobe koje su napuštale zgradu, pokušavajući se kretati od kuće do kuće. Dve osobe bile su prekrivene ćebadima, hodale su ispred Sinvara kako bi raščistile put.

Komandant 450. bataljona otvorio je vatru na grupu, zbog čega su se razbežali. Dvojica su pobegla u jednu zgradu, a Sinvar u drugu.

Sinvar se popeo na drugi sprat zgrade, a IDF je odgovorio ispaljivanjem tenkovske granate.

Kad je jedinica IDF-a počela da pretražuje​​ zgradu, na njih su bačene dve granate - jedna je eksplodirala, druga nije. Vojnici su se povukli i poslali dron, koji je otkrio povređenog Sinvara, pokrivenog lica, kako sedi u sobi i pokušava štapom da sruši dron (!).

Situacija se smirila, a onda je u zoru opet krenulo. Izraelske trupe su otkrile telo s prepoznatljivim obeležjima, što je dovelo do procesa identifikacije, koji je dovršen u večernjim satima.

- Znali smo otprilike gde se Sinvar nalazi, već neko vreme, uprkos visokom nivou tajnosti koju je Hamas uspevao da održi oko njega. Znali smo da je bio u Rafi i usredotočili smo se na otkrivanje tamošnje podzemne infrastrukture kako bismo ga pronašli - rekao je zvaničnik IDF-a.

"Eliminisan: Jahja Sinvar"

Izrael je u četvrtak popodne prvi put saopštio da istražuje mogućnost da je Sinvar ubijen.

Nekoliko minuta nakon te objave, na društvenim mrežama su se pojavile slike tela čoveka sa sličnim crtama lica kao Sinvar, koji je zadobio teške povrede glave. Međutim, zvaničnici su upozorili da identitet trojice ubijenih muškaraca tada nije mogao biti potvrđen.

Ubrzo nakon toga, izraelski izvori su potvrdili da su "sve sigurniji" da su ga oni ubili. Izvršene su sve neophodne pretrage, a Izrael je kasnije potvrdio da je Sinvar eliminisan.

Benjamin Netanjahu, izraelski premijer, rekao je da je "zlu zadat težak udarac, ali je upozorio da rat u Gazi nije završen".

Glavni cilj Izraela, ali ne i kraj rata u Gazi

Sinvarovo ubistvo bio je glavni cilj Izraela, a označen je za eliminaciju ubrzo nakon masakra 7. oktobra. Ali njegova smrt ne znači kraj rata u Gazi.

Dok je Netanjahu rekao da je poravnao račune, naglasio je da će se rat nastaviti sve dok se ne spase preostali 101 talac, koje još drži Hamas.

- Porodicama talaca želim da kažem: ovo je važan trenutak u ratu. Nastavićemo da se borimo dok svi vaši voljeni, naši voljeni, ne dođu kući.

U Izraelu su porodice talaca izrazile nadu da bi sada mogao da se postigne prekid vatre kako bi se njihovi najmiliji mogli vratiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati