Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 10. 2024. 09:26 6

Izbor Atlagića na čelo Odbora za obrazovanje Skupštine prst u oko prosvetarima

"Izborom Marka Atlagića na mesto predsednika Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Narodne skupštine uvređena je cela zajednica prosvetnih radnika. Čovek koji je poslaničku karijeru gradio vređajući ugledne građane, agresivno i prostački se obraćao svima koji ne podržavaju politiku Aleksandra Vučića i model patriotizma, koji se zasniva isključivo na mnogo buke, podršci osuđenim ratnim zločincima i grafitima sa ratobornim i pretećim porukama kao paravanom za nezapamćenu pljačku Srbije, nije ni na koji način dostojan da predstavlja ljude koji obrazuju i vaspitavaju budućnost naše zemlje", ističe se u saopštenju Odbora za obrazovanje Srbija centra, koje prenosimo u celosti.

"Nezadovoljstvo prosvetnih radnika, koje režim pokušava da svede isključivo na uvećanje zarada, mnogo je dublje. Naime, Vlada Srbije i trenutna većina SNS u Narodnoj skupštini nisu ispunili obećanje dato posle majskih tragedija prošle godine da će odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unaprediti bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada, kao i mogućnost da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa nastave.

Režim se oglušio i na upozorenja sa svih prethodnih protesta prosvetnih radnika da je ovakvo stanje u srpskom školstvu neodrživo, a da će najveće posledice snositi deca, koja iz obrazovnog sistema izlaze sa nedovoljnim znanjem i zbunjena "gangsterskim" vrednostima koja im se serviraju sa nacionalnih medija. Na sve apele režim je našao rešenje - o obrazovanju i nauci u najvišem predstavničkom telu brinuće se čovek koji je profesorku Srbijanku Turajlić nazivao "moralnom nakazom", sociologa Bakića zvao je "govnarom", a za istoričarku Dubravku Stojanović izjavio da je "po zakoniku knjaza Miloša treba po kratkom postupku".

Ovaj čovek sa promenljivim ideološkim opredeljenjem - na početku karijere tvrdi komunista i učesnik 14. kongresa Saveza komunista Jugoslavije, zatim radikal, koji se trenutno predstavlja kao naprednjak, hteo je, između ostalih, da protera i glumce Dragana Bjelogrlića i Seku Sablić, pa je tako postao i jedan od najvećih promotera verbalnog nasilja i agresivne retorike.

Zbog svega navedenog, Srbija centar zahteva da Marko Atlagić bude hitno razrešen dužnosti predsednika Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Narodne skupštine, a prosvetni radnici dobro su razumeli poruku režima i "prst u oko" pred najavljeni štrajk", zaključuje se u saopštenju Odbora za obrazovanje Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati