Kuhinjica
25. 12. 2025. 07:00 0
Čuvena torta: Najjeftiniji recept iz Jugoslavije ponovo osvaja – lako se pravi, izdašna i preukusna
Nekada davno, u skoro svakoj svesci sa receptima u bivšoj državi, prvo mesto zauzimala je ova poslastica. Najjeftiniji recept iz Jugoslavije nije zahtevao ni jaja, ni puter, ni mleko, a ipak je uspevao da nahrani celu porodicu i goste.
Glavna caka kod ovog kolača nije u testu, nego u zalivanju. Da Vam kora ne bi bila gnjecava, obavezno poštujte pravilo: hladan kolač se preliva vrelim sirupom, ili obrnuto. Nikako nemojte oboje vrelo, jer ćete dobiti kašu. Čim skuvate vodu i šećer, pustite da „baci ključ“ par minuta kako bi se malo zgusnulo, jer je to tajna koja ovoj torti daje prepoznatljiv, staklast izgled.
Kada krenete sa prelivanjem, radite to polako, kašiku po kašiku. Sve ide mnogo lakše kada pustite da biskvit postepeno „upije“ svu tečnost.
Ovo je mera „sedmica“, sve ide po sedam, pa ne možeš da zaboraviš ni da hoćeš. Najjeftiniji recept iz Jugoslavije koristi samo osnovne namirnice koje svaka kuća ima u svakom trenutku.
Biskvit:
- 7 jaja (domaćih, ako može)
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- Malo praška za pecivo (po želji, da bolje nadođe)
Preliv (Sirup):
- 500 ml vode
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera (za onaj miris starinske kuhinje)
Priprema:
Prvo umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti. Lagano umešajte brašno i prašak za pecivo, pa izlijte u pleh i pecite dok ne porumeni. Dok se patišpanj hladi, skuvajte vodu sa šećerom i vanilom. Zaboravite priče o komplikovanim dekoracijama – ovaj kolač je najlepši takav kakav jeste, ogoljen i sočan.
Provereno, ova kombinacija radi već decenijama i nema greške. Čim prelijete biskvit, ostavite ga da se dobro ohladi, najbolje u frižideru. Najjeftiniji recept iz Jugoslavije će Vas oduševiti jer je mekan kao duša i bukvalno se topi u ustima.
Komentari 0
ostavi komentar