Srbija

Direktno.rs

21. 09. 2024. 16:58 7

Aleksić u Boru: Vlast prepustila istok Srbije strancima

"Vlast rasprodaje strancima teritoriju Srbije i polako nas pretvara u koloniju, a ono što građani istočne Srbije proživljavaju, polako se sprema i za zapad zemlje kroz priču o litijumu i otvaranje rudnika u dolini Jadra", rekao je u Boru tokom razgovora sa građanima predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

Aleksić naglašava da je prodat RTB Bor sa svim nalazištima i bakra i zlata, pa tako kompanija Ziđin poseduje 63 posto, a država 37 procenata preduzeća i dodaje da je vlast prihvatila stranu kompaniju za 350 miliona evra manje nego za koliko je prodata čipsara u Čačku.

- Najveće rezerve u Evropi i možda jedno od najvećih nalazišta bakra i zlata u svetu se nalazi na toj teritoriji i to je naše prirodno, nacionalno blago koje eksploatiše neko drugi i uzima profit, a mi kao država dobijamo smešnu i bednu rudnu rentu koja se obračunava na neki iznos, jer nema nikakve kontrole - kazao je on.

On ističe da u Srbiji svi drugi imaju veći interes nego što imaju naš narod i država i dodaje da je oko 12.500 kineskih državljana prijavljeno u Boru, kao i da 18. decembra ističe obaveza kompanije Ziđin prema radnicima iz Bora i okoline.

- Rudarske kompanije i konglomerati idu tamo gde je velika korupcija i gde ne postoji vladavina zakona i institucija. Zato i Rio Tinto hoće da dođe u Srbiju, a ne u neke druge evropske zemlje u kojima takođe ima litijuma, jer ovde je rudna renta među najnižim u svetu, nema kazni i odgovornosti i mogu da rade šta žele - dodao je on.

Aleksić kaže da je država prepustila istok Srbije stranom investitoru, u ovom slučaju Kinezima koji imaju jasan interes i dodaje da vlast danas obećava da će u Jadru biti otvoren zeleni rudnik i da će se voditi računa o životnoj sredini, kao i da svako ko u to veruje treba da dođe u Bor i Majdanpek, vidi kakva je situacija.

- Ovde se uzurpira privatna imovina, a 2.000 hektara zemljišta je upisano u vlasništvo privatne strane kompanije. To može da uradi samo neko ko ne misli dobro narodu i državi ili je mnogo ucenjen i dužan. Ako Srbija u budućnosti ne bude likvidna da servisira obaveze koje ima prema Kini ,pitanje je šta će biti i to je velika opasnost - istakao je on.

On naglašava da su oni koji danas vladaju Srbijom "pokazali ko su i šta su i kako misle na nacionalne interese na KiM, zapadnoj i istočnoj Srbiji, Vojvodini i ostalim delovima zemlje" i dodaje da je svako ko je hteo nešto u Srbiji to i dobio, od Arapa, preko Kineza, Nemaca, Rusa, Francuza.

Aleksić je obišao i mesto izgradnje vetroelektrane na Crnom vrhu, kao i mesto predviđeno za rudnik zlata gde firma "Dandi plemeniti metali" izvodi istražne radove i razgovarao je sa građanima i tom prilikom istakao da je, prema zvaničnim informacijama, prekoračenje teških metala u vazduhu u Boru 50 puta veće od dozvoljenog.

- Ono što me je jako pogodilo danas je ono što sam čuo od stanovnika Bora i okolnih sela. Rekli su mi da su proterani sa svoje imovine, da žive kao u gasnoj komori, da im vlast preti, a Kinezima, koji im kažu da prodaju imovinu ili će im biti oduzeta jer su oni ovde gazde, pomaže. Kada pitaju Kineze gde da idu, oni im kažu da idu u Paraćin jer je do tamo sve njihovo - rekao je Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Laka zarada, bez ulaganja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati