Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

17. 09. 2024. 09:52 1

Aleksić: Mnogi koji su podržavali SNS su protiv litijuma, to se vidi širom Srbije

"Borba protiv litijuma i pretvaranja Srbije u rudarsku koloniju je borba svih građana za budućnost naše zemlje, jer će rudnik u Jadru biti samo otvaranje kapije za rudarenje širom cele zemlje", rekao je danas za televiziju Nova predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

Aleksić kaže da su od Loznice preko Valjeva, Čačka, Požege, Rekovca, Knića, Kragujevca, Trstenika pa sve do Vranja i Niša, izdata rešenja za istražne radnje i dodaje da je Srbija postala livada na koju svako dođe da napasa svoju stoku i da uzme šta god hoće, samo da bi vlast mogla da opstane i da im se tolerišu korupcija, kriminal, razaranje institucija i vladavine prava.

"Očekujem do kraja meseca sednicu Narodne skupštine Srbije na čijem dnevnom redu će se naći predlog za izmenu i dopunu Zakona o rudarskim i geološkim istraživanjima, sa ciljem izmene jednog člana u kome se zabranjuje eksploatacija litijuma, kao i primenjena istraživanja litijuma i bora", kazao je on.

Prema njegovim rečima, bilo bi normalno da se kao društvo usaglasimo da se zaustavi i stavi tačka na ideju rudarenja u Srbiji i da počnemo da koristimo druge potencijale koje imamo, jer je sva relevantna struka u Srbiji rekla da je u pitanju projekat koji nije dobar.

"Mi smo država u kojoj su institucije razorene i nema kontrole stranih kapitalista koji ovde dolaze samo po svoj profit, a niko da bi pomogao Srbiji. SANU je izdala zbornik radova sa jednog naučnog skupa na kome su bili najveći stručnjaci, u kome se u jednoj rečenici sublimira sve da apsolutno nema uslova da se projekat Jadar prihvati, jer vodi masovnoj devastaciji prostora, degradaciji biodiverziteta i voda, promeni predela i raseljavanju stanovništva", dodao je on.

Aleksić naglašava da nam je poljoprivredno zemljište Bogom dano, kao i da se milion hektara poljoprivrednog obradivog zemljišta ne obrađuje i dodaje da kada bi se i to zemljište stavilo u funkciju imali bismo milijardu i po više, kao i da bismo od litijuma prihodovali oko 150 do 200 miliona, što je manje od ukupne proizvodnje i izvoza malina godišnje.

"Nigde u svetu do sada nema praktičnih iskustava i treba da verujemo nekome na reč. Kome da verujemo? Onima koji danas u Boru dozvoljavaju da se 2.000 hektara privatnog poljoprivrednog zemljišta upiše u vlasništvo kineske firme. Projekat nema nikakvo utemeljenje i vođen je isključivo interesima stranih kapitalista i određenih evropskih zemalja. Voleo bih da se u Srbiji proizvode automobili i baterije, a to možemo i bez toga da budemo bilo čija rudarska kolonija", rekao je on.

On naglašava da vlast sluša strance kada je to protivno interesima države i jer se ponaša kao izvršilac naloga, kao i da je očigledno da nemaju suverenost da samostalno donose odluke i dodaje da je legitimno da Zapad ima interes, kao što je legitimno i da Srbija ima neke interese tamo.

"Kao narodni poslanik nastaviću sa svojim kolegama iz NPS da obilazim Srbiju kako bismo razgovarali sa građanima. Jako je veliki broj ljudi koji su podržavali ovu vlast, a koji su danas protiv litijuma i koji su na protestima i blokadama i spremni su da se suprotstave onima za koje su glasali u prethodnom periodu i to se vidi na svakom koraku i u svim sredinama", kazao je on.

On ističe da Srbiji 2027. godine dospevaju najveći krediti koji su uzeti za vreme ove vlasti i ulazimo u strahovite probleme, gde će nam se obiti o glavu besomučna propaganda koju gledamo poslednjih 12 godina i dodaje da građani Srbije danas plaćaju najskuplje gorivo, kao i da je 2021. godine cena barela nafte bila 71 evro na svetskom tržištu i dalje je tako, dok je iste godine dizel u Srbiji koštao 147, a sada je 200 dinara.

"Ko može da veruje ljudima koji nas svakodnevno obmanjuju i pokušavaju da predstave laž kao istinu? Ko će nama garantovati da posle Jadra to neće da ide dalje? Ova vlast sigurno neće, jer do sada su pokazali da ne brinu o interesima Srbije, već rasprodaju i teritoriju i nacionalne interese. Kada je u pitanju KiM, Srbija je tamo razvlašćena i Kurti briše tragove državnosti, a sve je urađeno uz saglasnost vlasti i kroz njenu sumanutu politiku", zaključio je Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati