Kuhinjica
19. 09. 2024. 07:00 0
Tradicionalna srpska zimnica! Najbolji, stari recept za peglanu papriku bez konzervansa
Da biste pripremili ukusnu i zdravu turšiju koja će vam trajati do marta, ne morate koristiti mnogo sastojaka ili kesice s konzervansima.
Crvene paprike su u Srbiji pravi simbol jeseni koje koristimo na različite načine tokom ovog perioda.
Tradicija pripreme peglane paprike za zimnicu postoji već dugo i nezaobilazna je u našim kuhinjama.
Sastojci:
5 kilograma crvenih paprika
2 glavice belog luka
500 ml ulja
200 g soli
100 g šećera
1 kašičica bibera u zrnu
1 veza peršuna
Priprema
Operite paprike i uklonite im semenke, pa ih isecite na deblje trake. Poređajte trake paprika po dnu posude, pa pospite malo soli i šećera i prelijte s malo ulja i sirćeta. Stavite novi red paprika i ponavljajte sve dok ne potrošite sav materijal.
Ostavite da odstoji preko noći, pa kad omekša ređajte u dobro sterilisane tegle, a između redova paprika dodajte sitno seckan beli luk, biber i peršun. Kad završite s ređanjem, prelijte tečnošću od ulja i sirćeta u kom su paprike odstojale preko noći, pa pritisnite plastičnom rešetkom.
Stavite na hladno i tamno mesto i uživajte cele zime u božanstvenom ukusu.
Komentari 0
ostavi komentar