Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

17. 09. 2024. 13:07 7

Rio Tinto podneo zahtev za određivanje obima i sadržaja ekološke studije za projekat "Jadar"

Ministarstvo za zaštitu životne sredine obavestilo je javnost da je nosilac projekta "Rio Sava EXPLORATION" d.o.o. Beograd, podneo zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o uticaju na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacija ležišta litijuma i bora "Jadar".

Studija se odnosi na katastarske parcele u okviru katastarskih opština Gornje Nedeljice, Brnjac, Veliko Selo, Jarebice, Slatina, Stupnica i Šurice, grad Loznica sve prema Prostornom planu područija posebne namene za realizaciju projekta eskploatacije i prerade minerala jadarita u ležištu "Jadar".

Zainteresovana javnost, kako se navodi na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, može da izvrši uvid u sadržinu zahteva, svakog radnog dana od 11-14 časova u prostorijama tog ministarstva u Ulici omladinskih brigada 1, sala 320, kao i na vebsajtu Ministarstva, u sali Skupštine Grada Loznice i na vebsajtu Grada Loznice, u sali Skupštine opštine Krupanj i na vebsajtu Opštine Krupanj.

Građani i organizacije svoje mišljenje mogu dostaviti u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog obaveštenja u štampanim novinama i vebsajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Ekološki ustanak: Kršenje Ustava Srbije

Povodom zahteva kompanija "Rio Sava" reagovao je Ekološki ustanak koji napominje da je odlukom Ustavnog suda od 11. jula 2024, prilikom donošenja odluke o ustavnosti i zakonitosti uredbe Vlade Srbije, navedeno da se ovom odlukom ne oživljava Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta "Jadar".

I pored te odluke Ustavnog suda, Vlada je je donela još jednu, kako Ekološki ustanak navodi, neustavnu Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju Prostorenog plana područja posebene namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar".

- Ova odluka je doneta 16.07.2024. pod brojem 05 br:110-6672/2024. Ovim napominjemo da je Vlada RS ponovo vratila u pravni poredak prostorni plan posebne namene i time omogućila kompaniji "Rio Sava EXPLORATION" d.o.o. Beograd - (ćerka firma) Rio Tinto da preda gore navedeni zahtev - podsećaju iz Ekološkog ustanka.

Vlada ovim aktom, prema njihovoj oceni, ponovo krši Ustav jer, kako se u saopštenju ističe, nema ovlašćenja da utvrđuje mineralnu politku Srbije, budući da je za to nadležna Narodna Skupština Srbije, kroz donošenje Strategije upravljanja mineralnim i drugim resursima, koja je još uvek u fazi izrade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati