Društvo i ekonomija

D. Ljutić

19. 09. 2024. 07:00 5

Dok se ne proguta LITIJUM, da se žvaću GUME iz Linglonga?!

Kada govorimo o iskopavanju litijuma, to je nešto što će se eventualno desiti u budućnosti. Ta aktivnost nije počela, čak ne znamo kada bi to moglo da se konkretizuje. A istovremeno imamo ozbiljnu rudarsku aktivnost na drugoj strani Srbije - u njenom istočnom delu gde kineska kompanija već demonstrira sve ono što mogu da budu problemi rudarenja u Srbiji. Ni Linglong ne želi da popravlja sliku o sebi, jer su za tako nešto zaduženi mediji naklonjeni vlastima. Zrenjaninci udišu miris "vrelih guma", ali za novoradikale to nije problem.

U ovom trenutku u Srbiji postoji ogromno nezadovoljstvo zbog projekta eksploatacije litijuma, a reakcija države lagano klizi u represiju. Ona je sada mnogo drastičnija, nego što je to bio slučaj krajem 2021. godine nakon prvog talasa protesta protiv iskopavanja litijuma.

Kad govorimo o kopanju litijuma i rudarenju, to se isključivo vezuje za kompaniju Rio Tinto. Antilitijumsko raspoloženje je zapravo antizapadno raspoloženje, tako barem pokušavaju da nam predstave. Kineska fabrika guma Linglong, koja je izgrađena u Zrenjaninu, gradu na severu Srbije, zvanično je otvorena u petak, 13. septembra iako bar jedan od tri njena pogona radi već više od godinu dana - proizvodi i izvozi gume. Na ceremoniji pokretanja serijske proizvodnje predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u pitanju investicija vredna milijardu dolara. Kako je rekao, fabrika se prostire na 370.000 kvadratnih metara, a u njoj je trenutno zaposleno preko 1.200 srpskih radnika.

- Ova kompanija će samo za godinu dana 500 miliona evra da izvozi iz Srbije -  rekao je Vučić.

Od kad je preuzeo vlast u Srbiji Aleksandar Vučić gaji neskrivene simpatije prema autoritarnim režimima u Kini i Rusiji. Tradicionalno dobri odnosi sa Kinom, koje je Srbija nasledila od bivše Jugoslavije, dodatno su produbljeni početkom aprila 2018. godine, kad je Vučić predvodio državnu delegaciju koja je u Pekingu potpisala niz međudržavnih sporazuma sa Kinom. Upadljivo je i potpuno zataškavanje ovdašnje vlasti svih nepravilnosti kineskih kompanija koje posluju u Srbiji. I Linglong je pompezno otvoren u jeku kampanje protiv kopanja litijuma.Inače, pet godina dugu izgradnju ove fabrike pratile su optužbe u vezi sa lošim uslovima rada zaposlenih na izgradnji fabrike, sumnje na prinudni rad, prigovori na kršenje zakona u oblasti gradnje i zaštite životne sredine. O tome šta se dešava u fabrici koja je opasana zidinama visokim tri metra, a izgrađena na poklonjenom državnom zemljištu od gotovo sto hektara, uz 75 miliona evra odobrenih državnih subvencija, ne zna se mnogo. Zvanične reakcije kompanije na te optužbe bile su retke, a obezbeđenje kineskog investitora je u više navrata onemogućavalo novinarima i nevladinim organizacijama komunikaciju sa zaposlenima i prilaz fabričkom kompleksu.

Sada će još jedna kineska fabrika, uz blagoslov predsednika Srbije, milione guma proizvoditi u gradu u kojem je već 20 godina na snazi zabrana upotrebe vode za piće zbog prekomernog prisustva arsena i teških metala, a kvalitet vazduha je, i pre početka rada gumare, svrstan u treću, najlošiju kategoriju - prekomerno zagađenog. Kina ide za svojim strateškim ciljem i ona rado posluje sa zemljama u kojima nema nikakvih pravila. Kineskim firmama, koje su zapravo državne, odgovara da rade direktno sa vlastima. Svaki investitor koji donosi novac u neku zemlju, donosi i svoje običaje. Tako i Kina donosi u Srbiju svoje poslovne običaje koji su daleko od onih koji važe u Evropi.

- Saradnja sa Kinom se odlično uklapa u dominantan narativ na domaćoj političkoj sceni gde se ekonomski razvoj predstavlja kao vrhovna vrednost, dok su elementi demokratskog društva iza ili ispod toga - izjavio je Stefan Vladisavljev, stručnjak za Kinu iz Fondacije Beogradskog fonda za političku izuzetnost.Projekat Linglong deo je međudržavnog sporazuma između Srbije i Kine. Samim tim skoro ništa iz tog sporazuma nije javnosti dostupno. Između ostalog, poznato je da je Linglong dobijao subvencije od države.  U bilo kojoj drugoj državi Linglong bi bio primoran da zbog afera vrati subvencije koje je do danas dobio. Ponašanje države prema Linglongu je protekcionističko preko svake racionalne mere. Linglong je najpre došao u centar pažnje zbog lokacije i kršenja ekoloških propisa, zbog čega bi takođe bio primoran da vrati subvencije i da poštuje propise, a sankcije bi morali da trpe svi koji su odgovorni. Umesto toga, Linglong je nesmetano nastavio da krši zakone Republike Srbije, kao da se u njoj uopšte ne nalazi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati