Srbija

Direktno.rs

19. 08. 2024. 11:14 14

"Od vojvođanske žitnice prave pustinju, Sandra Božić da zameni štikle gumenjacima"

"Iako su proteklih godina poljoprivrednici uredno plaćali takse vodoprivrednim preduzećima i do 1.000 dinara po hektaru, naši kanali su potpuno zapušteni, zarasli i često ispunjeni zagađenom vodom, zbog čega se uopšte ne mogu koristiti za navodnjavanje. Ovako gazdovanje vodnim resursima svake godine uzima sve veći danak, a procenjuje se da je samo u poslednjih deset godina Srbija izgubila više od sedam milijardi dolara zbog posledica suša", izjavio je Bojan Jankulović, pokrajinski poslanik Stranke slobode i pravde u Skupštini AP Vojvodine, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, voda sada stiže samo na 1,5% oranica u Srbiji, dok se u svetu navodnjava čak 17%. U Vojvodini se obrađuje dva miliona hektara, od čega se navodnjava jedva 3,6% ili 72.000 hektara. Primera radi, Albanija navodnjava 370.000 hektara, a onda se čudimo zašto nam voće i povrće dolazi iz te zemlje. Zato predlažemo najaktivnijoj predstavnici Pokrajinske Vlade da štikle zameni gumenjacima i obiđe i vojvođanske oranice dok ne bude prekasno i naša žitnica uskoro postane pustinja.

Tome je, sada je jasno, doprinela još jedna mega prevara režima, kada je 2014. država od Razvojnog fonda Abu Dabija uzela kredit od 97 miliona dolara baš za navodnjavanje i to tada promovisala kao epohalni projekat za poljoprivredu. Međutim, ni do danas ne znamo šta je tačno tim novcem izgrađeno od irigacionog sistema, niti kada ćemo videti efekte projekta koji je trebalo da se završi 2019. godine.

Istovremeno, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine je dodelio samo 370 miliona dinara za nabavku opreme za navodnjavanje, a od 644 prijava, odobreno je tek 294, jer je budžet za ovu namenu sramno mali, očito zbog toga što tu nema puno prostora za korupciju i kombinacije za izvlačenje para iz budžeta", zaključio je Bojan Jankulović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati