Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 09. 2024. 16:43 5

Grujić (SSP): Zašto bi dizali plate nastavnicima kada će se škole uskoro gasiti?

"Nema ništa od Protokolom obećanog povećanja plata prosvetarima i to je još jedna "stimulativna" naprednjačka laž za početak nove školske godine zbog čega opet imamo štrajk u prosveti. To je posebno strašno u svetlu upisnog kraha na fakultetima za nastavničke smerove", izjavila je dr Danijela Grujić, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Ministarka Đukić Dejanović kao da je na zadatku gašenja škola, tim putem će krenuti jedna po jedna kao posledica nemara vlasti i slepila pred potrebom za hitnim državnim merama. Lančana reakcija poslednje etape propasti prosvete je pokrenuta, skoro da niko više i ne želi da bude nastavnik u Srbiji, ni stipendije za studiranje više ne pomažu.

Zaparložena prosveta je slika i prilika Vučićeve Srbije. Neće naprednjaci porast, već pad obrazovnog nivoa stanovništva, zato i odbijaju ideju SSP-a o uvođenju obaveznog srednjeg obrazovanja. To je u osnovi i pogubne satanizacije nastavnika i naučnika, zbog čega mnogi mladi pakuju kofere za odlazak odavde. Puno toga treba uraditi samo da bismo održali i nastavničku profesiju i koncept opšteg obrazovanja, samo političke volje i znanja za to kod naprednjaka nema.

Dosta je prosvetarima više lažnih vladinih obećanja o statusu nastavnika, zaštiti od nasilja, platama iznad republičkog proseka, smanjenju administracije. Mora se hitno delati i povratiti uvažavanje znanja i struke, kritičke rasprave. Da se iznova vrednuju pošteno stečene diplome, a kazne prevaranti i plagijatori. Konačno, gde je dogovorena zakonska zaštita nastavnika od nasilja? Ko će biti odgovoran što smo u novu školsku godinu ušli bez toga kada se dogodi prvo sledeće nasilje?", zaključila je dr Danijela Grujić, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati