Društvo i ekonomija

Direktno.rs

16. 09. 2024. 15:05 1

SSP predala predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika o kažnjavanju napada na nastavnike

"Vlada je obećala nastavnicima kada su se pobunili poslednji put da će im povećati zarade, da ih neće ostaviti na sramnom iznosu, kažem, ispod republičkog proseka, ali i da će izmeniti krivični zakonik po kome će biti više kažnjiv napad na nastavnike i da će im se zapravo dati ili obezbediti status službenog lica, odnosno da će napad na nastavnike i zaposlene u obrazovanju biti kažnjiv kao napad na službeno lice. Ovo drugo ništa ne košta. Stoga je poslanička grupa Stranke slobode i pravde predala danas Narodnoj skupštini predlog izmena i dopuna Zakona kojim se tiče izmena Krivičnog zakonika, koji sve ovo obezbeđuje", rekla je danas potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić na konferenciji za medije.

Tepić je rekla da "ova izmena ne košta budžet Republike Srbije kao povećanje plata".

- Za šta takođe, naravno ima para, samo kada bi se isekli kriminal, korupcija i štetni projekti ove vlasti. Izmena Krivičnog zakonika, zaštita i bezbednost nastavnika i zaposlenih u obrazovanju košta 0 dinara. I čak ni to nisu bili u stanju da urade i nastavnici su krenuli u ovu školsku godinu, i naravno zaposleni svi u obrazovanju, bez ikakve dodatne zaštite od napadača, bilo da su u pitanju roditelji, bilo da su u pitanju i đaci - rekla je Tepić i dodala:

- Ja bih volela da vidim vladajuću većinu - da li će se i ovog puta oglušiti i glasati protiv ovog zakona, čije su u suštini odredbe i sami najavili da će podržati. Mi smo podneli ovu inicijativu, čekamo da što pre, već na prvoj sednici ovaj predlog izmene Krivičnog zakonika bude na dnevnom redu i da se vladajuća većina konačno izjasni, da li su nastavnici poslednja rupa na svirali ove vlasti, da li se uvek računa na njihovu etiku, da neće ugroziti sistem zbog dece, jer su oni tu slabi, jer je njihov poziv takav da su tu zbog ljubavi prema deci. Od njih ne mogu da izvuku procenat, ne mogu da izvuku reket, ne mogu da ih ucenjuju. Dakle, mi smatramo da i srednje obrazovanje treba da bude obavezno, ali da je obrazovanje jedina prava investicija u budućnost, a ne ovako degradirani status nastavnika - zaključila je Tepić.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Goran Petrović rekao je da su "dok padaju plafoni po školama, prosvetni radnici, nastavnici i dalje neadekvatno plaćeni i isto tako zaštićeni, vlast gradi stadione".

- Šta je posledica? Ovakvo stanje preti da potpuno destimuliše nastavnike, pa time i ugrozi obrazovno vaspitni i obrazovni proces. Stoga je, nažalost, neophodna posebna krivično pravna zaštita lica zaposlenih u obrazovnim ustanovama, uvođenjem novog krivičnog dela, ali i izmenama postojećih zakonskih odredbi krivičnog zakonika. - rekao je Petrović i dodao:

- Zato je danas, Stranka slobode i pravde predložila Zakon o izmeni i dopuni Krivičnog zakonika gde bi se u Glavi 31 Krivična dela protiv javnog reda i mira nakon člana 344a dodao član 344b "Napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi".

- I to: 1 stav) Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi ili člana njegove porodice, a u vezi sa poslovima koje obavlja u obrazovnoj ustanovi kazniće se zatvorom od 3 meseca do 3 godine. (2) Ako prilikom izvršenja krivičnog dela iz stava 1 ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja kazniće se zatvorom od 6 meseci do 5 godina. (3) Ako prilikom izvršenja krivičnog dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice kazniće se zatvorom od 1 do 8 godina. (4) Ko uništi, ošteti, ili učini neupotrebljivom stvar u imovini lica zaposlenog u obrazovnoj ustanovi ili člana njegove porodice, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Petrović je dodatno predložio da se izmeni i dopuni član 138 za krivično delo ugrožavanje sigurnosti tako što bi se pored kruga lica koji su zaštićeni zaštitila i lica zaposlena u obrazovnim ustanovama.

Petrović je zaključio da "sva postojeća zakonska rešenja ne daju efekte, sistem ne funkcioniše", pa smatra da bi "dodatno osvetljavanje kroz prizmu posebne krivičnopravne zaštite moglo dati rezultate", i to u potpunijoj zaštiti ličnih prava i imovine lica zaposlenih u prosveti, kao i članova njihovih porodica, nesmetano odvijanje procesa obrazovanja, doprinos suzbijanju nasilja i postizanje opšte svrhe kažnjavanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati