Društvo i ekonomija

[ Izvor: mediji ]

23. 10. 2024. 14:56 0

Poljoprivrednici: Ponuda Vlade da povrat akcize za gorivo bude 60 dinara po litru

Predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Marko Gabrić izjavio je da su poljoprivrednici dobili ponudu Vlade Srbije da im za gorivo budu refundirani troškovi akcize od 60 dinara po litru, ali da bi za tu refundaciju trebalo čekati više od mesec dana.

Kako je Gabrić rekao za FoNet, akciza za dizel je 69,12 dinara, a nadležni su im napomenuli da bi tek od sledeće godine moglo da bude razmotreno potpuno ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednike.

Poljoprivrednici, pored goriva bez akciza, traže i moratorijum na sve poljoprivredne kredite, kao tokom pandemije korona virusa, a novu ponudu će razmotriti i naknadno se o njoj izjasniti.

Poljoprivrednicima je ranije rečeno da o tome treba da se raspitaju kod svojih banaka, ali kako navodi Gabrić, banke nisu zainteresovane da im po tom pitanju izađu u susret.

Zahtev poljoprivrednika je isplata 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme svim poljoprivrednicima, bez pravdanja kupovine računom i uređenje robne berze.

Što se tiče moratorijuma na poljoprivredne kredite, Gabrić kaže da svaki poljoprivrednik treba da se posavetuje sa svojom bankom i podnese zahtev. On je podsetio i da je Narodna banka Srbije još u martu sugerisala bankama da pomognu poljoprivrednicima.

Prema Gabrićevim rečima, ponuda Vlade je i da sertifikovana semena bez računa i pravdanja isplaćuje po 10.000 dinara.

Sagovornik FoNeta napominje da se, kada je reč o prihvatanju ovih zahteva, udruženja razlikuju, a da je ostalo da se vidi većinsko raspoloženje.

Gabrić dodaje i da bi sutra sa predstavnicima Vlade sutra trebalo da se održi sastanak povodom uređenja tržišta i robne berze.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati