Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas.rs ]

16. 10. 2024. 19:13 3

Obustava rada u školama 1. novembra: Evo kako će izgledati štrajk

Novi veliki protest prosvetnih radnika biće održan 1. novembra u Beogradu, a tog dana u svim školama, članicama četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, nastava će biti potpuno obustavljena.

To će ujedno biti početak serije štrajkova u školama tokom novembra, što je predlog predsednika Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), o kojem treba da se izjasne glavni odbori sva četiri sindikata, kaže za Danas Danilo Gligorić, predsednik SRPS-a.

On ističe da je održavanje velikog protesta 1. novembra, uz obustavu rada u školama, dogovoreno među liderima sva četiri sindikatima i da je odluka poslata glavnim odborima da o tome upoznaju članstvo.

Gligorić je potvrdio saznanja Danasa da je anketiranje članstva pokazalo da su prosvetni radnici podeljeni o načinu nastavka sindikalne borbe i da predlog o kome treba da se izjasne sindikalni organi podrazumeva ulazak u zakonski štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta od 4. novembra, koji se neće istovremeno sprovoditi u celoj Srbiji, već po školskim upravama.

Naime, ideja je da se na nedeljnom nivou smenjuju po četiri školske uprave, kako bi se do kraja novembra obrnuo krug, odnosno štrajkom bi bile obuhvaćene škole u svih 16 školskih uprava u zemlji.

 – Mi smo napravili anketu i dali kolegama na terenu da se opredele za jednu od nekoliko opcija, ali su se pojavili još neki predlozi tako da smo sve te predloge sabrali i predložili da prvih mesec dana štrajkuju po četiri školske uprave, svake nedelje, po 30 minuta. Kada se to završi posle mesec dana mi ćemo pooštriti štrajk tako da ćemo imati u kombinaciji zakonski štrajk i totalnu obustavu rada. Pojačavaćemo štrajk, a to podrazumeva da ćemo u svakoj školskoj upravi držati konferencije za medije i organizovati povremene proteste. Da li će to biti opet u Beogradu ili će se održavati po školskim upravama uporedo sa štrajkom još nismo odlučili – kaže Gligorić.

On napominje da će štrajk biti pojačavan sve dok se ne dobije zadovoljavajući dogovor sa Vladom Srbije.

Na pitanje da li su već određene školske uprave u kojima će startovati štrajk, Gligorić kaže da će to biti utvrđeno sledeće nedelje.

Upitan da li postoji opcija da glavni odbori sindikata odbace pomenuti predlog, on odgovara da sindikalni organi i članstvo odlučuju o svemu.

– Mi kao predsednici slušamo njihove odluke. Najveći broj ljudi se u anketi opredelio za zakonski štrajk za koji su posledice najmanje, jer ako bude oduzmanja od plate, to neće biti veća količina novca. Ako ne bude oduzimanja, još bolje. Već su počeli veliki pritisci od strane Ministarstva, a verovatno će i iz Vlade krenuti ozbiljan pritisak na članove sindikata – kaže Gligorić, napominjući da će Glavni odbor SRPS-a biti održan u petak.

Naš sagovornik dodaje da bi sindikati najviše voleli da se postigne dogovor sa Vladom, ali napominje da se „ništa ne može realizovati dok članstvo u većini to ne podrži“.

– Imamo dosta škola koje bi htele da se odmah uđe u totalnu obustavu rada. Imamo cele gradove koji bi to želeli. Ali ne možemo da pustimo 20 odsto članova da krenu tim putem, a ostali ne mogu to da drže, tako da gledamo da pojačavamo pritisak na Vladu i da dođemo do dogovora koji će biti dobar za prosvetne radnike u celini, a da bude pristojan za Vladu – ističe Gligorić.

On očekuje poziv iz Vlade za nastavak pregovora, ako ne do kraja ove, onda naredne nedelje, a na pitanje da li je to samo očekivanje ili ima naznaka da će do susreta doći, Gligorić kaže da, prema informacijama koje ima, Vlada nije raspoložena da razgovara.

 – Bojim se da to ne eskalira u neke ozbiljnije sindikalne akcije iz različitih delatnosti i javnog i privatnog sektora. Mislim da je to vrlo ozbiljna stvar koja bi mogla da se dogodi tokom novembra i da ćemo imati vrlo ozbiljnu situaciju ako se ovo ne reši na vreme – navodi Gligorić.

Dodaje da ne bi voleo da štrajk bude zloupotrebljen za rušenje ili onemogućavanja rada sadašnjeg saziva Vlade, kojoj je prebačen „vruć krompir“, a s druge strane onemogućeno da ispuni ono što je potpisala prethodna vlada Ane Brnabić.

Zahtevi sindikata su nepromenjeni: oni traže da se ispoštuje Protokol iz novembra prošle godine kojim je obećano da će početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme od 1. januara 2025. biti jednaka prosečnoj republičkoj zaradi.

Sindikati traže i da počnu pregovori o ceni rada za 2025, jer ne žele da cele naredne godine imaju istu platu, a zahtev je i da se krene s pregovorima o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati