Svet

[ Izvor: Mediji ]

23. 10. 2024. 15:55 0

Izrael napao drevni grad - stigao žestok odgovor (VIDEO)

Izraelski borbeni avioni danas su izveli vazdušne napade na nekoliko zgrada u libanskom priobalnom gradu Tir, nakon što je izraelska vojska izdala naređenja za evakuaciju tog područja.

Prema izveštajima Libanske nacionalne novinske agencije (NNA), u bliskom selu Marakeh poginule su tri osobe, dok za sada nema informacija o žrtvama u samom Tiru.

Istovremeno, ekstremistička grupa Hezbolah ispalila je novu seriju raketa prema Izraelu, uključujući dve rakete koje su aktivirale sirene za raketnu uzbunu u Tel Avivu, pre nego što su presretnute.

Gust oblak dima bio je vidljiv iz hotela u kojem boravi američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je u poseti regionu s ciljem obnavljanja pregovora o prekidu vatre.

 Tir, glavni grad provincije, do sada je uglavnom bio pošteđen sukoba u ratu između Izraela i Hezbolaha, koji je eskalirao u septembru nakon svakodnevnih prekograničnih sukoba, započetih dan nakon što je Izrael ušao u rat s palestinskim Hamasom u Gazi, 7. oktobra 2023. godine.

Ovaj drevni grad, udaljen oko 80 kilometara od Bejruta, poznat je po svojim plažama, antičkoj luci, rimskim ruševinama i hipodromu, i deo je UNESCO-ve svetske baštine. Zgrade koje su danas pogođene nalaze se u blizini nekoliko istorijskih lokacija, uključujući hipodrom i drevne obale povezane sa Feničanima i Krstašima.

Izraelska vojska unapred je izdala naređenje za evakuaciju desetina zgrada u centru Tira, a stanovnicima je savetovano da se presele severno od reke Avali, nekoliko desetina kilometara dalje.

 Portparol izraelske vojske za arapski jezik, Avihaj Adrae, izjavio je na društvenoj mreži X da su pogođeni objekti povezani sa Hezbolahom, ali nije ponudio konkretne dokaze.

Tir se nalazi na jugu Libana, području koje je poznato kao uporište proiranskog šiitskog Hezbolaha. Međutim, grad je takođe dom mnogim civilima, među kojima je i brojna hrišćanska zajednica, koja nema veze sa Hezbolahom.

Libanska civilna odbrana obavestila je stanovništvo putem megafona o potrebi za evakuacijom, a pripadnici službi pomagali su starijim osobama i onima kojima je bilo teško da se udalje iz grada.

Prema rečima šefa Civilne odbrane, Alija Safijedina, u sedam izraelskih udara srušeno je nekoliko zgrada, ali nije bilo žrtava.

Od početka sukoba prošle godine, prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja, u Libanu je poginulo više od 2.500 ljudi, pri čemu podaci ne razlikuju borce od civila. Više od milion ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove od septembra.

Na izraelskoj strani sukoba poginulo je oko 60 osoba, od kojih je polovina vojnika. Svakodnevno raketiranje severnog Izraela dovelo je do evakuacije oko 60.000 stanovnika tog područja.

Hezbolah je u proteklim nedeljama pojačao svoje napade, svakodnevno ispaljujući desetine raketa na sever Izraela, redovno ciljajući grad Haifu. Većinu tih projektila presreće izraelska protivvazdušna odbrana, dok manji broj pada na neurbanizovana područja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati