Hronika

[ Izvor: Mediji ]

23. 10. 2024. 16:23 0

Profesor iz Srbije uhapšen u Kirgistanu, oglasio se fakultet

Redovni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Simonović uhapšen je u Kirgistanu, a tim povodom sada se oglasila i pomenuta visokoškolska ustanova.

- Redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Simonović, sa Katedre za vazduhoplovstvo, je ugledni profesor naše kuće sa izuzetnom prosvetnom, naučnom i stručnom karijerom. U periodu od 2018-2021. obavljao je dužnost prodekana za naučno-istraživačku delatnost. Informacije koje su se pojavile u medijima izazvale su veliku zabrinutost na fakultetu. O njima nemamo nikakvu zvaničnu informaciju - saopšteno je.

Kako dodaju, profesor Simonović je imao uredan nalog za službeni put, podnet na sopstveni zahtev, pri čemu je kao izvor finansiranja naveo lična sredstva. Kao razlog službenog putovanja naveo je saradnju sa privredom, a avio karta za putovanje nije kupljena preko procedure koju sprovodi Mašinski fakultet. Prof. Simonović je u zahtevu za odobrenje službenog puto naveo: "Ministarstvo odbrane, grad Biškek, država Kirgistan". Nikakvih drugih podataka nemamo u arhivi Mašinskog fakulteta.

- Kada je reč o ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji kada se pominje u informacijama u medijima, nije nam poznato o kojoj kompaniji je reč. Ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji u najvećim broju slučajeva nisu obavezujuće prirode. Mašinski fakultet se nada da će se ova neprijatna situacija razrešiti na najbolji mogući način, kako po profesora Simonovića, tako i po njegovu porodicu i naš fakultet. Verujemo da će zavidna karijera prof. Simonovića biti nastavljena na najbolji način, a očekujemo da će nadležni državni organi preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ova situacija što pre razrešila - istakli su u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je za Kurir da su dva državljanina Srbije uhapšena u Kirgistanu i da je o njihovom privođenju obavešten konzulat Srbije u Moskvi koji preduzima sve radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Da je dr Aleksandar Simonović uhapšen u inostranstvu potvrdila je i njegova supruga Branka Simonović, koja je za portal IN4S rekla da je njen suprug otputovao u Kirgistan kao prevodilac i stručni konsultant sa putnim nalogom Mašinskog fakulteta.

Dodala je i da su joj dobronamerni prijatelji objasnili da je u pitanju zamena identiteta, da je angažovan najbolji advokat i da će brzo sve biti rešeno.

- Kako je vreme odmicalo, postalo nam je jasno da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije, da bi se na kraju ispostavilo da su pritvoreni za davanje mita, što nema nikakvog dodira sa istinom, bar što se mog supruga tiče - kategorična je Branka Simonović u izjavi za IN4S:

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati