Svet

[ Izvor: Mediji ]

23. 10. 2024. 12:51 1

Profesor iz Srbije uhapšen u Kirgistanu: Njegova supruga moli za pomoć

Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da su dva državljanina Srbije uhapšena u Kirgistanu i da je o njihovom privođenju obavešten konzulat Srbije u Moskvi koji preduzima sve radnje i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Da je dr Aleksandar Simonović uhapšen u inostranstvu potvrdila je i njegova supruga Branka Simonović, koja je za portal IN4S rekla da je njen suprug otputovao u Kirgistan kao prevodilac i stručni konsultant sa putnim nalogom Mašinskog fakulteta.

Dodala je i da su joj dobronamerni prijatelji objasnili da je u pitanju zamena identiteta, da je angažovan najbolji advokat i da će brzo sve biti rešeno.

- Kako je vreme odmicalo, postalo nam je jasno da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije, da bi se na kraju ispostavilo da su pritvoreni za davanje mita, što nema nikakvog dodira sa istinom, bar što se mog supruga tiče - kategorična je Branka Simonović u izjavi za IN4S:

 - Nama je savetovano da se ne oglašavamo, ali smo ćutali i zbog porodice. Majka mog supruga je lošeg zdravstvenog stanja i svesni smo da će ga ovo saznanje dodatno iskomplikovati. Ali, više nemamo kud, jasno nam je da, ako se ne uključe naše institucije i javnost, sve može poći po zlu. U pitanju su ljudski životi. Sudbina naše porodice je u rukama ljudi koji znaju da moj suprug nije kriv. Firma s kojom je sarađivao ima potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Mašinskim fakultetom -  priča portal Branka Simonović, majka troje maloletne dece.

Ona je dodala da zna da njen suprug nije kriv i da nije umešan u bilo šta nečasno.

- To znaju njegove kolege, prijatelji i svi koji ga poznaju. Zato apelujem na državne organe, na našu diplomatiju da daju svoj doprinos. Sašini prijatelji su kontaktirali našu ambasadu u Moskvi pod čijom jurisdikcijom je Kirgistan, oni su dali nalog otpravniku poslova u Kirgistanu da ispita slučaj. Otpravnik poslova je boravio u Biškeku, ali nije uspeo da se vidi sa pritvorenima, što je još jedan razlog za strah i dokaz o nivou ljudskih prava i sloboda - kaže za Branka Simonović za portal IN4RS.

Dr Aleksandar Simonović, svojevremeno jedan od najmlađih profesora Beogradskog univerziteta, doskorašnji prodekan za nastavu i šef Katedre za vazduhoplovstvo, predavač je 13 predmeta na Mašinskom fakultetu i plodonosan naučnik, što potvrđuju desetine objavljenih radova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati