Beograd

[ Izvor: RTS ]

23. 10. 2024. 17:11 0

Položeni venci na Spomen groblju Belanovića rupa

Predstavnici republičke i lokalne vlasti, kao i članovi udruženja za negovanje kulture sećanja, položili su vence na Spomen groblju Belanovića rupa na Bežanijskoj kosi u Beogradu. Na tom mestu su pokopana tela 8.000 civila stradalih tokom Drugog svetskog rata u logoru Staro sajmište, kao i tela žrtava tadašnje NDH i logora Jasenovac.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović i predsednica opštine Novi Beograd Ivana Nikolić položili su vence na Spomen groblju Belanovića rupa na Bežanijskoj kosi, saopštila je Opština Novi Beograd.

Na komemorativnom skupu "Glasovi mrtvih nisu mrtvi glasovi", Starović je istakao da su hrabri ljudi dali živote kako bi građani danas živeli u slobodi.

- Njihova žrtva nas podseća da je njihova cena velika, ali da je naša obaveza da čuvamo slobodu i predamo je ovoj deci i budućim naraštajima - rekao je Starović.

Predsednica opštine Ivana Nikolić poručila je da postoje mesta koja su više od istorije, a da je Belanovića rupa takvo mesto.

- Svi zajedno treba da radimo na uređenju spomen-obeležja, da ne zaboravimo šta se desilo, kako bi imali bolju i kvalitetniju budućnost - rekla je Ivana Nikolić i zahvalila se đacima koji su prisustvovali pomenu, dodavši da je veoma važno da generacije koje dolaze znaju šta se desilo na tom mestu i da su stariji u obavezi da im prenesu svoje znanje.

Vence su položili i Volga Ilić Maksimova iz udruženja "Stara Bežanija" i Ranko Spalević iz Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, organizacije u inicijativi "Mi pamtimo"- kultura sećanja Novog Beograda, građani Bežanije, predsednik skupštine opštine Novi Beograd Živan Obrenović i državni sekretar ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Mile Rosić.

Spomen groblje Belanovića rupa nalazi se na Bežanijskoj kosi na mestu gde su pokopana tela 8.000 civila stradalih tokom Drugog svetskog rata u logoru Staro sajmište, kao i tela žrtava tadašnje Nezavisne države Hrvatske i logora Jasenovac.

Do 5. novembra, u okviru centralnog programa "7. novobeogradski dani slobode" u galeriji "Milovan Vidak" građani će moći da prisustvuju i tematskim izložbama "Bežanijski ilegalci, "Oslobođenje Beograda", "Najlepša zemlja" i Belanovića rupa - od mesta zaborava do Spomen parka Belanovića rupa", prenosi RTS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati