Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

20. 10. 2024. 11:06 6

Otkriveno kako je sa Staljinom realizovana "Operacija Beograd"

Član Predsedništva SUBNOR-a Beograda Boro Ercegovac izjavio je da je operacija oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu imala veliki značaj i da je, prema ocenama mnogih, odredila dalji tok rata, posebno na jugoistočnom delu evropskog ratišta.

- Beogradska operacija ima veoma veliki značaj, ne samo u srpskoj istoriji, nego sveukupno. Po mnogima, to je operacija koja je odredila dalji tok rata, posebno na jugoistočnom delu evropskog ratišta, a za našu zemlju, ona ima izuzetan značaj - rekao je Ercegovac povodom Dana oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1944. godine.

On je istakao da su zauzimanjem Beograda ostvareni veliki vojni, ekonomski i politički ciljevi.

- U vojnom smislu, kad nabrojim ciljeve koji su realizovani, onda je jasno koliko je ona bila značajna. Sprečeno je izvlačenje grupe nemačke armije E iz Grčke, jer Hitler je imao nameru da, kada je video kako se stvari odvijaju te 1944. godine, izvuče grupu armija E u centralni deo Evrope, da ne bi došla u okruženje, i kako bi branio Nemačku - rekao je Ercegovac.

On je dodao i da je u vojnom smislu značaj bio i taj što su Nemci imali u planu da postave jaku odbranu na granicama Srbije, Bugarske i Rumunije, da spreče uspešno nadiranje Crvene armije i da je zaustave na tom delu ratišta.

- U političkom smislu bilo je veoma značajno, jer je po oslobođenju u Beograd došao Vrhovni štab, došao je Tito, došli su najviši vojni i politički organi. Za naš narod posebno je značajno, jer su se oslobađanjem Beograda stekli veoma realni uslovi za kasnija dejstva. Tu pre svega mislim na Sremski front i za konačno oslobođenje Srbije, a onda i Jugoslavije, 9. maja 1945. Taj datum se uzima kao datum kada je završen rat u Jugoslaviji - rekao je Ercegovac.

Odlazak Tita u Moskvu i dogovor sa Staljinom

On je istakao da su pripreme za Beogradsku operaciju bile sveobuhvatne, navodeći da su počele odlaskom Josipa Broza Tita u Moskvu, gde je sa Staljinom dogovorio, u strategijskom smislu, pitanja o angažovanju Crvene armije na teritoriji Jugoslavije.

- Vrlo je važno pomenuti da je Josip Broz dogovorio sa Staljinom angažovanje i zajedničko dejstvo snaga Crvene armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NVJ), ali i da se, po oslobođenju Jugoslavije, jedinice Crvene armije povuku - rekao je Ercegovac.

On je objasnio da je u sklopu tog dogovora, napravljen i plan Operacije Beograd koji su finalizovali i kasnije uspešno realizovali komadanti Peko Dapčević, ispred NVJ, i general Vladimir Ždanov, ispred Crvene armije.

Istakao je da se, pod komandom Dapčevića i Ždanova, krenulo u oslobođenje Beograda, u četiri kolone na četiri pravca.

- Zajednička operacija rezultirala je oslobođenjem Beograda. Veoma veliku pomoć oslobodioci su imali od građana Beograda. Prednjačili su mladi ljudi, koji su, što s puškom u ruci, što pokazivanjem i davanjem podataka oslobodiocima gde se nalaze mitraljeska gnezda, gde su jača uporišta, pomagali na razne načine - naveo je Ercegovac.

On je rekao i da je postojala velika artiljerijska priprema, u kojoj su bile i ruske kaćuše.

- Artiljerijska priprema napada na Beograd je trajala pola sata. Poseban efekt imali su višecevna artiljerijska oruđa, popularne kaćuše. Spoj artiljerije u vidu, pre svega kaćuša, topova i tenkova praćenih pešadijom. Svima je bilo jasno – pada Beograd, Srbija će biti slobodna. I to se desilo. Sedam meseci posle oslobođenja Beograda, došlo je do oslobođenja cele Jugoslavije - istakao je Ercegovac, prenosi N1.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati