Društvo i ekonomija

D. Ljutić

23. 10. 2024. 14:52 8

ŠTA ĆE ZVEZDA U LIGI ŠAMPIONA Bruka teška 100 miliona evra

Priče od najboljem timu posle onog iz Barija jednostavno nemaju utemeljenje i ova Crvena zvezda nema znanja i kvaliteta da se nosi sa Top timovima iz Evrope, mada je teško reći da Monako tamo pripada. Skoro da niko nije primetio, da je Crvena zvezda uspela da zaista i postane baš ono čemu je oduvek težila: da izražava samu smisao i srž srpskog društva u poslednjih dvadesetak i više godina. Kao i Srbija, i Crvena zvezda počiva na elementima lagitpropa i nezrelosti.

Doživela je Crvena zvezda novi brodolom u Ligi šampiona i nastavila crni niz na gostovanjima u elitnom takmičenju. Monako je u Kneževini razneo šampiona Srbije sa 5:1 (2:1). Vladan Milojević je primorao sebe na improvizacije i nebrojene promene pozicija igračima tokom meča. U ozbiljnom fudbalu to uglavnom ne prolazi. Dozvolio je da mu ekipa primi gol pred kraj poluvremena, kada je bila skoro ravnopravna, a potom, što je još gore, da potpuno padne u nastavku. Nije ovo tim za Ligu šampiona, a to svakako nije samo njegova krivica. Obaška što mu je tim fizički potpuno nespreman, bar za ovaj nivo fudbala.

Crvena zvezda van Beograda nema šta da traži u Ligi šampiona, to kaže statistika. Crveno-beli su od 2018. godine do danas odigrali 11 utakmica u gostima i zabeležili su 11 poraza. To je žalosna sudbina kluba koji je nekada bio na vrhu Evrope. Ali, ovakva sudbina možda sadrži i jednu korisnu lekciju za sve nas - da nam pokaže kuda konačno mora da dovede kombinacija onoga što smo jedni drugima servirali u poslednjih godina - društvena atmosfera u kojoj vlada laž, a svaki pokušaj da se njoj odupre i ukaže na stvarnost biva odbačen od onih koji od laži profitiraju, a kojima na tome mase kliču.

Porazi od Benfike (1:2), Intera (0:4) i sinoć od Monaka (1:5) nisu neočekivani, daleko od toga, ali način na koji je Zvezda odigrala poslednja dva meča u elitnom takmičenju je nedopustiv za ovaj nivo fudbala. Totalna bezličnost i navika da se preda posle 60 minuta relativno ozbiljnog fudbala. Crvena zvezda u ovom trenutku liči na klubove koji jurišaju ka totalnoj dekadenciji. A kao imaju neke igrače, a ustvari nemaju ništa. Nije problem izgubiti od jačeg, ali kada 10 od 11 golova u Ligi šampiona primiš posle svojih loših odluka, reakcija i neshvatljivih padova koncentracije, onda bi to moralo da upali sve moguće "alarme".

-  Znate kako, realno… Zaslužena pobeda Monaka. Znali smo da su favoriti. Generalno, ono što smo u pripremi znali, videli smo ovde. Jedna fantastična ekipa. Mi ne možemo na ovo da odgovorimo. Veće brzine, snažniji, veće brzine, igra se jedan na jedan. Nama uvek fale 2 sekunde da se okrenemo... - rekao je Milojević.

A kada je on, poslovično miran, izjavio ovako nešto, koliko je tek atmosfera unutar Crvene zvezde u ovom trenutku napeta. Zvezdini igrači izgledaju amaterski, dok bi se oni okrenuli, fudbaleri Monaka bi razmenili po nekoliko pasova, prostor se nije pokrivao na adekvatan način, linije nisu stajale onako kako bi trebalo, bokovi nisu radili, veza nije postojala. Golman Marko Ilić je pokazao svojim ponašanjem da nije ne za ovaj nivo fudbala, nego ni za Zvezdu. Nesiguran pri izlaženju, nemoćan pri postavljanju odbrane kod kornera i uvek u raspravi sa saigračima. Štoperi crveno-belih, navikli da iznose loptu duboko na polovinu rivala, ne znaju šta ih je snašlo kada se suoče sa presingom protivničkih ofanzivaca.

Utakmice Crvene zvezde u našoj ligi moraju biti trening za Ligu šampiona, a stručni štab u te duele uvodi rezervni sastav, da bi se ostali odmorili, a onda kukaju kako na treningu ne mogu da postignu taj nivo spreme? PA ZAŠTO IH ODMARATE? OD ČEGA? Sistem "lako ćemo" u LŠ ne prolazi i porazi će biti još bolniji, ako se nešto ne preduzme po pitanju odnosa. Ono što direktor crveno-belih Zvezdan Terzić ističe pada u baru.

- Po našoj internoj proceni vrednost igračkog kadra Crvene zvezde trenutno iznosi 100 miliona evra. Gornja granica za plate je sada 1.250.000 evra, ali ćemo da rastemo kao klub i neće proći dugo kad ćemo da plaćamo najbolje igrače 2-2,5 miliona evra. Morate da ulažete ako želite da budete deo tako spektakularnog takmičenja - izjavio je Terzić.

Snažni rivali se ređaju, slede Barselona, Štutgart, Milan, PSV i Jang bojs, ne zna se šta je teže, ako se izuzme gostovanje u Švajcarskoj, i pred trenerom Vladanom Milojevićem je zadatak da mu ekipa već 6. novembra protiv Barselone po prvi put ove sezone dobije evropski oblik. Fudbal, to je prijem lopte i dobar pas, govorio je Johan Krojf, legenda zlatne generacije Ajaksa i reprezentacije Holandije. Sve se ulaže u te dve veštine.

Ne i u Crvenoj Zvezdi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati