Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 08. 2024. 21:16 20

U POTRAZI ZA SRBIJOM Da li je ovo zemlja svih građana?

Aleksandar Vučić često izjavljuje da Srbiju voli najviše na svetu. Međutim, ljubav prema predsedniku naglo opada. I on sam, predsednik lično, ne oseća se dovoljno voljenim. Ne ubire dovoljno ljubavi od naroda, a toliko čezne za njom. Voleli su ga onoliko koliko je on mrzeo njih. Ritual je zapravo zastrašujući, jer je taj čovek opsednut idejom o svojoj nezamenljivosti, i o vremenu koje će ga beskonačno držati.

Vladavina prava se ostvaruje poštovanjem ljudskih prava, podelom vlasti zasnovanoj na ravnoteži i međusobnoj kontroli, postojanjem nezavisne sudske vlasti i povinovanjem nosilaca vlasti Ustavu i zakonu. U mitskom poimanju države i zakona, za Vučića je zahvalnost običnog naroda, oduvek bila čin odanosti i patriotizma, a ne alarmantnog kršenja zakona i zloupotrebe položaja. Jer, kako da zloupotrebiš službeni položaj ako si privatnik. Tačnije, ako ti neko neprestano dovikuje "Vučić je Srbija".

Lako je primetiti Orvelov uticaj jer su svi jednaki, osim što se jedni izdvajaju u odnosu na druge. Šef države je rekao i da će u septembru sedam dana provesti u Podrinju i obići svako selo u tom kraju.

- Kao što sam vam obećao, u septembru ću doći da provedem sedam dana u Podrinju i da budem predsednik iz Podrinja i da mi ovde dolaze svi koji dolaze u goste Srbiji - naveo je Vučić.

Javna obraćanja građanima nemaju cilj da objasne neki program ili plan javne politike ili otvore debatu o njoj, već da ubede građane da partija i predsednik vode ispravnu politiku, da se njihov politički interes poklapa sa javnim interesom, a da ga oni uspešno ostvaruju, uprkos brojnim preprekama i neprijateljima. Pritom, Vučić pažljivo izbegava da pominje svoju nacionalističku radikalsku prošlost i učestvovanje u vlasti tokom devedesetih. Svaki njegov govor namenjen je za domaću upotrebu, jer je svestan da ga niko u inostranstvu i ne sluša. 

On nije harizmatični vođa, već gradi imidž čoveka koji je zamišljen, koji se nikad ne smeje, koga ne interesuju radosti života, on je samo zabrinut za budućnost Srbije, on želi da bude njen spasilac, ali njegovi govori ne motivišu. Ima osećaj da može da drži pod kontrolom bukvalno kompletnu Srbiju, svaki njen deo. To postaje opasno i s vremenom ulazi u malignu fazu. Od kada je došao na vlast on je nekoliko puta govorio o tome da on zna da Srbi obožavaju vođe, ali da bi im sutra okrenuli leđa. Međutim, ohladile se fanatične mase prema njemu, nema vrelih urlika koji uznose naciju: "Vodi nas, o veliki Aleksandre Srbine, ko zna gde!".

Narod sve manje nudi svoje poslednje ostatke bezrezervne predanosti, kako bi podigao gospodara iz depresivne letargije i vratio ga u besnu euforiju svojstvenu voljenom vođi. Njegovi poltroni ga ovih dana uveliko hvale, tvrdeći da je komunikacija s narodom ključ za uspešnu državu i navode da se Vučić uvek bavio problemima običnih građana. 

- Moje je da uradim ono što mislim da je najbolje za Srbiju, a ne da mislim o tome kako ću narodu da se dodvoravam - tako je Aleksandar Vučić govorio 17. marta 2018. godine.

I još je obećao:

- Ja ću da guram po svaku cenu, a na narodu je da prihvati ili ne.

Naglasivši na kraju:

- To ću svakako uraditi i, naravno, preuzeti odgovornost na sebe. 

Ipak, pukotine neminovno nastaju u vučjim borbama za plen. Otimača je sve više a plena sve manje, pa je već uočljiva podela na gazdine miljenike i one koji su definitivno udaljeni od glavne sofre. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati