Region

Direktno.rs [ Izvor: Nova.rs ]

09. 10. 2024. 12:22 0

Čeka se Vučićev potpis: 5 tačaka deklaracije uz Dubrovnika

Samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, treći po redu, održava se u Dubrovniku, a prisustvovaće mu i srpski predsednik Aleksandar Vučić. Ove godine sve je u znaku podrške Ukrajini, a učesnici će potpisati tzv. Dubrovačku deklaraciju.

Njen finalni tekst se još usaglašava, a kako saznaje Nova.rs ima pet glavnih elemenata.

U Dubrovniku vlada opsadno stanje zbog samita na koji dolazi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dve srednje škole koje se nalaze u blizini mesta okupljanja neće imati nastavu, izmenjen je režim saobraćaja, uklanjaju se svi kontejneri i kante sa ulica. Kako su saopštili organizatori događaja, razlog je to što je Zelenski u stalnoj opasnosti.

Međutim, nije on jedini koji je zadao muke komšijama. U poslednji čas predsednik Srbije Aleksandar Vučić se predmislio i odlučio da prisustvuje samitu u Dubrovniku. Kao predstavnik naše zemlje prvobitno je bio najavljen ministar spoljnih poslova Marko Đurić, ali je u poslednji čas došlo do izmena. Zbog toga se tekst Deklaracije morao menjati, jer na njoj nije bilo Vučićevog imena.

Sama Deklaracija, kako saznajemo, pisana je u duhu podrške Ukrajini.

Potpisaće je svi učesnici samita, a Hrvatska i Ukrajina će sklopiti i poseban bilateralan sporazum.

- Pre svega će se Dubrovačkom deklaracijom zatražiti dalje jačanje podrške međunarodne zajednice Ukrajini, a očekuje se i podrška Ukrajini na putu za EU. U Deklaraciji se spominju i Moldavija i Gruzija koje su na istom putu, te se traži podrška i za ove države - kaže izvor Nova.rs.

Šta piše u Deklaraciji

Prema rečima našeg sagovornika, u paketu je i podrška energetskoj sigurnosti Ukrajine, njenoj obnovi nakon ratnih razaranja i kažnjavanje ratnih zločina.

- Ovo poslednje je, međutim, još predmet usaglašavanja u konačnom tekstu Dubrovačke deklaracije, budući da je poznato da neke države još imaju zadršku oko takve formulacije.

Predviđena je i dalja podrška ukrajinskoj suverenosti, uz reference na ranija i aktualna zbivanja na Krimu, te podrška mirovnom planu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog”, navodi sagovornik Nova.rs.

Kad je reč o bilateralnom sporazumu između Hrvatske i Ukrajine, njime se samo formalizuju aktivnosti između dve zemlje koje već postoje.

- Posebno u oblasti humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Sporazumom bi pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini postala dugoročna.

Inače, reč je o trećem samitu u ovom formatu. Prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani.

Odaziv visokih zvaničnika zemalja regiona na treći po redu samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, kako prenose mediji, najveći je do sada.

Najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice Kosova Vjose Osmani, kao i petoro premijera: grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, severnomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsednice Veća ministara BiH Borjane Krišto.

Turska, Rumunija i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati