Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 10. 2024. 22:18 1

Reagovanje Rio Tinta na navode koje je u Skupštini iznela Marinika Tepić

Kompanija Rio Tinto reagovala je na navode koje je u Skupštini Republike Srbije iznela Marinika Tepić, a koji je portal Direktno.rs objavio u članku pod nazivom "Tepić razotkrila u Skupštini: Vučić se sastajao sa Rio Tintom još 2021. i dogovarao projekat Jadar! Evo dokaza!“

Reagovanje kompanije Rio Tinto prenosimo u celosti:

"Portal Direktno.rs objavio je 9. oktobra 2024. godine članak pod nazivom "Tepić razotkrila u Skupštini: Vučić se sastajao sa Rio Tintom još 2021. i dogovarao projekat Jadar! Evo dokaza!" u kome su objavljene netačne informacije i insinuacije u kontekstu Projekta "Jadar", zbog čega je kompanija Rio Tinto prinuđena da reaguje.
Tepić je, kako je navedeno u članku, objavila prepisku kao dokaz "da direktori kompanije Rio Tinto navode da su se sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u vezi projekta Jadar i da su dogovarali realizaciju projekta", predstavljajući to kao da je u pitanju bio nekakav tajni sastanak između predstavnika kompanije Rio Tinto i najviših zvaničnika Republike Srbije.

Informacija o održavanju sastanka koji pominje Tepić je bila javno dostupna informacija. Sastanak je održan 1. juna 2021. godine. O sastanku i danas postoji javne beleška u press sekciji zvanične internet prezentacije Predsednika Republike Srbije. O sastanku su izveštavali i brojni mediji u Srbiji objavljujući i fotografije i video sadržaj sa sastanka koji su javno dostupni na linku.

Predstavnici kompanije na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom informisali su na održanom sastanku predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada kompanije u Srbiji i naglasili su da je do kraja tekuće godine bilo planirano da se završi faza Studije opravdanosti, kao i Studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine za Projekat "Jadar". Predstavnici kompanije takođe su razgovarali sa predsednikom i prisutnim članovima delegacije Republike Srbije da kompanija planira da "do kraja 2021. godine, u Projekat "Jadar" i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, investira ukupno 450 miliona dolara".

Predsednik Srbije je na sastanku naglasio da „svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine“, a posebno je naglasio „da će država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera“.

Učesnici sastanka su se saglasili da strategija saradnje između kompanije Rio Tinto i Republike Srbije mora da podrazumeva i dugoročan doprinos razvoju lokalne zajednice, odgovoran odnos prema životnoj sredini i opštem ekonomskom prosperitetu.

Nakon sastanka je izdato i saopštenje za medije koje je javno dostupno na linku.

Tepić bez ikakvih osnova pokušava da kreira kontroverzu zbog toga što je kompanija Rio Tinto održavala kontakte sa potpredsednikom Evropske komisije za energetiku Marošem Šefčovičem, iako je to uobičajena poslovna praksa u skladu sa zakonima Evropske unije.

Kompanija Rio Tinto prisutna je u Srbiji od 2001. godine i ukoliko se projekat „Jadar“ realizuje planiramo da ostanemo i narednih 40 i više godina. Uvek smo sarađivali i nastavićemo da sarađujemo sa svim relevantnim predstavnicima nadležnih institucija Republike Srbije, što je uobičajena praksa za sve kompanije koje posluju na nekom tržištu.

Kompanija Rio Tinto je otvorena za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti", zaključuju iz kompanije Rio Tinto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati