Košarka

Direktno.rs

09. 10. 2024. 21:57 0

Zvezda bez greške u Evroligi: Baskonija srušena u Areni

Košarkaši Crvene zvezde zadržali su posle dva kola maksimalan učinak u Evroligi, pošto su u Beogradskoj areni savladali Baskoniju sa 78:71. Na taj način je "potvrđen brejk" iz prve runde, u kojoj su crveno-beli u gostima dobili Pariz.

Zvezda je u ovaj susret ušla posle iznenađujućeg poraza u Splitu u ABA ligi, ali se već pred početak večerašnjeg meča videlo kako crveno-beli bodre jedni druge i da su sa ogromnim motivom ušli u ovaj duel, željni da pred svojim navijačima pokažu svoje pravo lice. I uspeli su u tome, iako je bilo određenih oscilacija i padova u igri tokom meča.

Počelo je sa četiri vezana poena Timotija Luvavu-Kabaroa, porozna je Zvezdina odbrana bila u tim trenucima, ali se vrlo brzo sve promenilo. Ajzea Kenan je sa dve trojke u naredna dva napada dodatno ''podgrejao'' atmosferu na tribinama, podigao je samopouzdanje i sebi i ostatku tima, koji je igrao sve čvršće u odbrani i sve raznovrsnije u napadu.

Iz minuta u minut su se različiti igrači Crvene zvezde upisivali u strelce, a sjajno ih je služio šut za tri poena. Posle Kenana, van linije 6,75 metara pogađali su i Jago, Miler-Mekintajer, Kalinić, Daum, nešto kasnije i Nedović, a na drugoj strani nekako su svi čekali da ''proradi'' Čima Moneke.

Probudio se najbolji igrač gostiju u finišu prve četvrtine, kada je Zvezdinu prednost od deset poena razlike uspeo da prepolovi.

Crveno-beli su vodili sa 25:20 na kraju prvog kvartala, ali su već početkom druge deonice uspeli da se vrate na 10-12 poena prednosti zahvaljujući poenima Nedovića i Gedraitisa.

Nekih petnaestak minuta je Zvezda imala sjajne procente šuta iz igre, preko 60 posto i za dva, i za tri poena, ali je napadačka kriza usledila u finišu drige četvrtine.

Srećom po crveno-bele, Baskonija nije našla pravi način da te Zvezdine probleme iskoristi, delom i zbog toga što je odlični šuter Markus Hauard rano napravio tri prekršaja, pa ga u prvom poluvremenu nije mnogo ni bilo u igri, niti je bio prevelika pretnja Zvezdinom košu.

Domaći su na poluvreme odneli sasvim solidnih osam poena prednosti, bilo je 42:34, ali je i u prvih par minuta drugog poluvremena opet bilo napadačkih problema, dugo se čekalo na nove Zvezdine poene, ali gosti iz Vitorije ni to nisu iskoristili, osim što su prišli na 42:36.

''Led je probio'' Nikola Kalinić svojom trojkom od početka meča, zatim su pogađali i Kenan i Bolomboj, pa je Zvezda sredinom trećeg kvartala stigla do plus 14 i kriza u igri srpskog šampiona je postala prošlost.

Pokušavali su Hauard i Moneke, pre svih, da smanje razliku i da Baskonija uhvati priključak, ali je Zvezda imala odgovor na te pokušaje i lagano je uvećavala razliku do 65:49 početkom četvrte četvrtine.

Ipak, nisu se gosti predavali, serijom 7:0 su na oko pet minuta do kraja vratili nadu i prišli na 65:56, da bi zatim Luki Mitroviću dosuđen faul u napadu.

Donta Hol je sa linije penala smanjio na sedam poena razlike, Sferopulos je reagovao tajm-autom, ali gosti na četiri minuta do kraja, novim poenima Hola prilaze na 66:62!

Usledio je novi tajm-aut posle kog Bolomboj najpre sjajnom rampom sprečava zakucavanje Hola, a onda pogađa na drugoj strani za 68:62 na tri minuta do kraja.

Naravno, i Pablo Laso je odmah zatražio minut odmora, a Baskonija je na ulasku u poslednji minut prišla na 71:66. Međutim, odmah posle još jednog Zvezdinog tajm-auta, Nikola Kalinić pogađa otvorenu trojku i rešava pitanje pobednika.

Ajzea Kenan sa 19, Džoel Bolomboj sa 15 poena i 8 skokova i Nikola Kalinić sa 12 poena (trojke 3/5) bili su najefikasniji u ekipi Crvene zvezde, a Baskoniju su predvodili Moneke sa 19 poena i 6 skokova i Hol sa 13 poena i 7 uhvaćenih lopti. Zvezda je uspela da neutrališe Markusa Hauarda koji je meč završio sa samo sedam poena, uz 1/5 u šutu za tri poena.

CRVENA ZVEZDA - BASKONIJA 78:71 (25:20, 17:14, 17:15, 19:22)

Dvorana: Beogradska arena. Sudije: Medi Difala, Sefi Šemeš, Olegs Latiševs.

CRVENA ZVEZDA: Miler-Mekintajer 7, Kenan 19, Davidovac 2, Mitrović 6, Lazić, Kalinić 12, Dobrić, Bolomboj 15, Daum 3, Gedraitis 2, Nedović 9, Dos Santos 3.

BASKONIJA: Hauard 7, Savkov, Sedekerskis 8, Luvavu-Kabaro 8, Jaramaz, Forest 2, Rogavopulos 8, Diop, Boldvin 6, Hol 13, Ndiaje, Moneke 19.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati