Društvo i ekonomija

D. Ljutić

28. 06. 2024. 06:59 27

"Hrvatski avion" i Piksi: VUČIĆEVA KOSKA koji je servirao narodu

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nisu spremni na predugo čekanje da bi se ispunilo ono što je prihvaćeno u Briselu i Ohridu. Zato Aleksandar Vučić pokušava da sačuva svoju "uzdrmanu" političku moć preko litijuma i Piksija. Vučić je dokazao da je od svih oblasti u koje se meša, pored manipulacije medijima, postao stvarni stručnjak u izmišljanju pravila kojima opravdava svoje postupke. Pa kada se ta pravila u završnoj obradi propuste kroz prašinu kontrolisanih medija, dobija se završni proizvod kao iz “Top šop” reklame: savršena pileća koska za narod. A tu je i jadac - predsednik je bio očajan jer je srpska fudbalska reprezentacija išla hrvatskim avionom na putovanje u Nemačku.

"Afera hrvatski avion" trese Srbiju. Nacionalni skandal. Priča o Draganu Stojkoviću je "koska" koju javnost nepotrebno glođe ovih letnjih dana. Svaka vlast u Srbiji i svetu koristi spinovanje u komunikaciji sa javnošću, ali se aktuelna vlast u Srbiji od početka zasniva na otvorenim lažima. I ta reč spinovanje u ovom slučaju znači zamagljivanje realnosti. Samo ovdašnja vlast izmišlja nasilje nad sobom, a ono se ustvari ogleda kao nasilje nad nama.

Sistem svojevrsne odbrane o dokazima za tešku situaciju u zemlji, Vučić je već odavno osmislio. Zove se zataškavanje ili zamajavanje javnosti potpuno suludim pričama. Jedna od takvih je i inicijativa za kopanjem litijuma i neuspeh fudbalske reprezentacije u Nemačkoj. Na taj način predsednik Srbije direktno i očigledno postaje glavni urednik svih vesti u Srbiji i on narodu doslovno bira šta će nam biti navodna bitna tema u narednim danima.

Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao rezultat reprezentacije Srbije nakon utakmice sa Danskom koja je označila kraj našeg učešća na Evropskom prvenstvu.

Ja sam saglasan da je debakl, mi smo mnogo uložili. Ljudi u Srbiji su zaslužili mnogo bolje rezultate. Nije problem da izgubite od Engleske, koja je loša… Nije problem da izgubite od Nemačke, Španije, ali je problem kad izgubite od Slovenije koja tri puta manje košta od tima Srbije - rekao je Vučić 

Razni eksperti, većinom na režimskim medijima, već danima se glože oko te njegove bačene koske  i da se zaključiti da je uspeo i ovaj spin... Tako sve afere vlasti odlaze u neku drugu ili treću priču. Koliko mu je važno i da sve negativne narative oko litijuma ućutka, govori i sledeći primer. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da želi da građani Srbije odluče o otvaranju rudnika litijuma, kao i da to "nije odluka koja se donosi brzo". Vučić je na konferenciji za štampu kazao da je o tom pitanju potrebno otvoriti diskusiju kojom će dominirati argumenti, a ne "prazne priče, poput one pod nazivom "Ne damo Jadar"".

U biti, ništa se ovde nije promenilo od najpouzdanijih staljinističkih uzora. Poraz Vučićeve politike po pitanju Kosova još više obara rejting i njemu i Srpskoj naprednoj stranci. Sadašnje američke i evropske diplomate nemaju blagonaklon stav prema Vučiću. Oni su svesni da samo Vučić može da im obavi posao, jer u opoziciji ne mogu da nađu partnere po pitanju Kosova. Međutim, ova ekipa stranih diplomata nije spremna da toleriše Vučićevu autoritarnost, kao što je to činila bivša nemačka kancelarka Angela Merkel.

Demokratija u Srbiji još nije na dnevnom redu Zapada i tako će verovatno ostati do američkih izbora. Vučiću ostaje da se nada da će na sledećim izborima u SAD pobediti Donald Tramp, jer bi mu to predstavljalo olakšanje da i dalje vodi autoritarnu politiku. Ukoliko pobedi Bajdenova administracija, onda će se aktuelizovati i pitanje demokratskih reformi u Srbiji.

Inflacija je pod kontrolom, državna kasa je prepuna, prosečna plata i BDP rastu očekivanim tempom. To su poruke koje nam Vučić gotovo lakonski saopštava s vremena na vreme po potrebi. Međutim, poslednjih nedelja hrana ponovo poskupljuje, skaču cene mlečnih proizvoda, jaja, pasulja, a gotovo jedva primetno, zahvaljući fudbalu, provučena je i vest da od pre nekoliko dana skuplji i onaj narodni hleb Sava. A tu je i nepoželjna priča o dečačiću Danilu Vučiću i tuči naših i navijača Engleske.

Vučić je prilikom obraćanja naciji potvrdio da je njegov sin bio u Nemačkoj, rekavši da se tamo sasvim slučajno našao, kao i da ga svojim ponašanjem nije obrukao. A za čije babe zdravlje je tamo otišao i čije je novce trošio, nema odgovora.

Zato je bolje da se narodu servira Piksi. Neka građani misle o tome. I neka svako ima svoje mišljenje...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati