Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

10. 06. 2024. 13:20 22

Izraelski vojni letovi iz Beograda i milionske pošiljke oružja

Od oktobra 2023. godine Srbiju je posetilo bar sedam izraelskih vojnih aviona, pokazuje zajedničko istraživanje BIRN-a i izraelskog lista Haaretz. Šest letova - u februaru, martu i maju - poklapaju se sa izvozom srpskog naoružanja vrednog 15,7 miliona evra u zemlju koja se sumnjiči za ratne zločine i kršenje međunarodnog humanitarnog prava u Gazi, piše BIRN.

Ljubitelji vazduhoplovstva u Srbiji 5. februara ove godine u 14.17 sati imali su priliku da na aerodromu "Nikola Tesla" vide retku "pticu" - Boing 707-300, izraelski vojni avion serijskog broja 272, koji, između ostalog, služi i kao transportni avion, piše BIRN.

Dok je Boing odmarao na beogradskom aerodromu, šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini objavio je na svom Tviter nalogu da je oko "100.000 ljudi ubijeno, ranjeno ili je nestalo" tokom sukoba u Gazi, dok je "80 odsto stanovništva raseljeno, većina po nekoliko puta".

Nekoliko časova kasnije, tačno u 18.04, prema pisanju BIRN-a, izraelski vojni Boing je poleteo i malo je verovatno da je bio prazan. Dodaju i da podaci sa open-source sajtova koji prate avionske letove pokazuju da je njegovo odredište bila izraelska vazduhoplovna vojna baza Nevatim, smeštena nedaleko od grada Berševe u jugoistočnom delu Izraela.

Upravo je u februaru 2024. godine, prema carinskim podacima koje skuplja poslovni portal, a kojim je BIRN imao pristup vodeće, državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, izvezlo robu vrednu 510.000 evra u Izrael.

Prema zajedničkom istraživanju BIRN-a i izraelskog lista Haaretz, let od 5. februara ove godine bio je jedan od bar šest koji se podudaraju sa izvozom srpskog naoružanja u Izrael od oktobra 2023. i napada Hamasa nakon kog je izraelska vojska započela invaziju na Gazu.

Tri nedelje nakon što je prvi izraelski transportni avion sleteo u Beograd, 26. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarali su telefonom.

Vučić je na Instagramu objavio da su vodili "dobar razgovor" o daljem "unapređenju bilateralnih odnosa". Izraelski premijer bio je mnogo entuzijastičniji, nazivajući Vučića iskrenim prijateljem.

- Upravo sam imao plodonosan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Aleksandar je iskreni prijatelj Izraela, i ja sam izrazio zahvalnost za nepokolebljivu podršku, kako na rečima tako i na delima - napisao je Netanjahu na X-u, nekadašnjem Tviteru.

Bio je to 143. dan napada Izraela na Gazu.

Tri nedelje kasnije, 18. marta - nešto manje od mesec dana od apela eksperata za ljudska prava UN-a protiv prodaje oružja Izraelu - dva izraelska vojna aviona sletela su na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", jedan za drugim.

Prvo je sleteo "povratnik" iz februara, Boing 707-300, serijskog broja 272. Sleteo je u 16:37, a napustio Srbiju u 20:04.

Samo 42 minuta kasnije, pojavio se i izraelski transportni avion Lockheed C-130J, serijskog broja 662. Na pisti je proveo nešto više od dva sata.

Oba aviona su se vratila u vazduhoplovnu vojnu bazu Nevatim u jugoistočnom Izraelu. Njihov dolazak se poklapa sa izvozom SDPR-a u Izrael u vrednosti od 14 miliona evra.

Još skorije, 26. maja, uprkos apelu eksperata UN-a da se oružje ne dostavlja Izraelu, čak tri izraelska vojna aviona sletela su u Beograd jedan za drugim, da bi se istog dana vratila u izraelsku vazduhoplovnu vojnu bazu Nevatim. Njihov dolazak se poklapa sa izvozom SDPR-a u Izrael u maju u vrednosti od 1.170.000 evra.

Ukupno, od oktobra 2023. godine do danas BIRN i Haaretz identifikovali su sedam izraelskih vojnih letova iz Srbije u Izrael, dok je u istom pravcu zabeležen i jedan let privatnog avio-prevoznika poznatog po prevozu opasnog tereta, među kojima je i naoružanje.

Od napada Hamasa 7. oktobra do danas izraelska vojska ubila je preko 36.000 Palestinaca, a među stradalima je veliki broj žena i dece.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da je režimu Aleksandra Vučića, pored novca, motiv za izvoz oružja Izraelu i održavanje dobrih odnosa sa Zapadom, slično kao što radi sa srpskim naoružanjem koje završava u Ukrajini. On, međutim, naglašava da izvoz oružja u Izrael u ovom trenutku Srbiju može da učini i saučesnikom u masovnom ubijanju Palestinaca.

- Povećavati izvoz naoružanja ili municije u Izrael u ovom trenutku ne ide na ponos zemlji koja to radi. U momentu dok se Izrael tuži za genocid pred Međunarodnim sudom, saučestvovanje u masovnim ubistvima Palestinaca ne ide na čast nikome - kaže Jakšić za BIRN/Haaretz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati