Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews ]

09. 06. 2024. 20:55 2

Kakve nas cene goriva očekuju tokom turističke sezone?

U poslednjih nekoliko nedelja cena benzina je smanjena za nekoliko dinara, dok je cena dizela stabilna.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže za da ne bi trebalo očekivati neke promene tokom turističke sezone i da bi moglo da se očekuje da će cena goriva ostati relativno stabilna, uz neke male korekcije, kao što su bile poslednje dve nedelje.

Zašto je dizel skuplji u Srbiji

Atanacković je rekao da bi u Srbiji trebalo cene da se formiraju prema berzanskoj ceni derivata na Mediteranu.

- I te cene opet, s druge strane, formiraju firme koje su velikoprodaja i derivata za Evropu. Ministarstvo trgovine valjda konsultuje te cene, kako se one kreću i prema tome određuju naše cene, s tim što su cene, ne samo kod nas, nego u celoj Evropi različite iz razloga što su relativno veliki porezi u Evropi. Tako da imamo dosta apsurdne neke cifre - rekao je Atanacković.

On je naveo da Severna Makedonija spada u izuzetke koliko je nisko oporezivanje i kako su niske cene, na primer dizela.

- Iza toga ide opet malo skuplja BiH. Ovi ostali su uglavnom po cenama približne vrednosti, opet nešto niže kad se radi o dizelu nego kod nas. Kod nas je dizel skuplji od benzina iz jednog jedinog razloga što se oporezuje akciza, a i porez na dodatu vrednost je praktično skoro isti za dizel kao i za benzin. Pošto dizela ima mnogo manje u toni, a cena se formira u tonama u rafinerijama, onda ispada da je dizel skuplji zbog toga što ga ima manje u toni, mnogo je teži, gušći - rekao je Atanacković.

On kaže da je cena dizela u Srbiji za 50 dinara veća po litru nego u Severnoj Makedoniji, a za otprilike 40 dinara veća nego što je u BiH.

Atanacković navodi da što se tiče drugih zemljama poput Hrvatske i Slovenije, razlike su relativno manje.

On je rekao da različite zemlje imaju različitu visinu oporezivanja i veće ili manje troškove transporta.
Pad cena se zaustavlja zbog povećane tražnje tokom leta

Da će se cena benzina i dizela zadržati na sadašnjem nivou smatra generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On je za RTS rekao da će se cena benzina i dizela zadržati na sadašnjem nivo, odnosno da će se njen pad koji je zabeležen prethodnih nedelja, zaustaviti zbog povećane potražnje za naftnim derivatima tokom letnjih meseci.

Mićović kaže da se cena benzina već četiri nedelje smanjuje, najpre za tri, pa za dva dinara, dok je cena dizela prilično stabilna.


- Leto je uvek period malo veće potrošnje benzina, tako da i očekujem da će se tu negde cena i zaustaviti na ovom nivou, jer sad će biti veća potražnja - rekao je Mićović.

On je naveo i da akciza nije jedino što utiče na cenu goriva, ističući da je tu niz drugih parametara.

Atanacković je naveo da je 2. juna OPEK plus dogovorio da i dalje važi smanjena proizvodnja nafte.
- Kad je manja proizvodnja, kad je nečega manje, onda mu cena ostaje ili raste. Da ne bi izgubili na ceni, kao proizvođači sirove nafte, dogovorili su se da sve do pola iduće godine cena ostane nepromenjena. A ta cena je trenutno, recimo pre nekoliko dana bila 79 dolara po barelu. Otprilike za ocenu je, ako ostane ovako, a potrošnja se značajno ne menja, da će ova godina sigurno proći bez skokova cena, a verovatno i naredna - rekao je on.

Atanacković kaže da mu nije dovoljno jasno formiranje cene kod nas.

- Nekad se cena nelogično povećavala ili smanjivala, ali je procena da se cena neće značajno menjati, da će i dalje Ministarstvo trgovine da objavljuje petkom cene. Ne vidim neki poseban razlog zašto bi se sad tržište otvorilo - rekao je Atanacković. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Roki

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati