Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

05. 07. 2024. 21:40 4

Policija koči istragu napada na novinara "Radara" Vuka Cvijića

Više od mesec dana je prošlo od kada je direktor tabloida "Srpski telegraf" Milan Lađević, u Kosovskoj ulici u centru Beograda napao novinara nedeljnika Radar Vuka Cvijić, a istraga nije puno odmakla od početka. Prema saznanjima Nova.rs, Prvo osnovno javno tužilaštvu u Beogradu i dalje čeka da im policija dostavi sva tražena obaveštanja o slučaju, poput snimaka sa nadzornih kamera, zbog čega su Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) uputili čak i urgenciju.

Vuk Cvijić napadnut je 29., maja, a kako je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva odgovoreno portalu Nova.rs, saslušani su učesnici pomenutog događaja i po svemu sudeći, to je to.

- Upućen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja nadležnoj policijskoj stanici sa nalogom za dostavljanje snimaka kamera video-nadzora, kako po istom nije postupljeno dana 18. juna, upućena je urgencija - navedeno je u odgovoru Prvog OJT.

Prošao je i ceo jun, ušlo se u jul, a odgovora policije još uvek nema. Inače, nadležna policijska stanica, Stari Grad, nalazi se u Ulici majke Jevrosime, koja je paralelna sa Kosovskom ulicom u kojoj se dogodio incident, na manje od pet minuta hoda.

Kao i u mnogim drugim slučajevima, kada to vlasti ne odgovora, ceo postupak se oteže, a glavna kočnica je opet policija koja treba da dostavi dokaze tužilaštvu. Iako se vlast deklarativno zalaže za slobodu medija i vladavinu pravne države, njihovo ponašanje je potpuno drugačije.

O napadu na Vuka Cvijića oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, 16. juna, a odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega policija ne dostavlja tužilaštvu snimke sa nadzornih kamera u Kosovskoj ulici u toku napada na novinara Vuka Cvijića, ministar je rekao da se ne meša u operativni rad policije.

- Sve ovo drugo što vam ja saopštavam, saopštavam na osnovu informacija koje dobijam od policije, a ne zbog toga što ja želim da rukovodim policijom ili da glumim nekog glavnog policajca ili šerifa u Srbiji. Što se ovoga tiče, ja sam informisan da je tužilaštvo tražilo kompletan izveštaj o svemu tome i da policija taj izveštaj priprema i da će ga dostaviti tužilaštvu - rekao je ministar.

Od ove izjave ministra policije prošlo je skoro pune tri nedelje, a policijskog izveštaja u tužilaštvu još nema.

Napad na Vuka Cvijića, novinara "Radara", dogodio se u bašti kafića u Kosovskoj ulici, 29. maja, kada ga je pesnicom u glavu udario Milan Lađević, direktor i urednik Srpskog telegrafa, kojeg je sreo u Kosovskoj ulici, gde se nalazi redakcija pomenutog tabloida.

- Napao me je Milan Lađević, udario me je pesnicom u glavu. Prolazio sam blizu njihove redakcije i on me napao. Mi nismo u ličnom sukobu, ja ga poznajem odavno, ali nismo ni u kakvom kontaktu. Pisao sam tekstove o bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću i njihovim kontaktima (sa Lađevićem). Pretpostavljam da je to jer nismo u ličnom sukobu. Počeo je da me vređa i onda sam krenuo da se udaljavam, on mi se zatim uneo u lice i udario me. Policija je tu, razgovarao sam sa njima, i pretpostavljam da su sada otišli da razgovaraju sa njim. Nisam očekivao da će me napasti neko ko se predstavlja kao novinar. Mi živimo u društvu nasilja, ali čak je i ovo iznenađenje za mene - rekao je Cvijić.

Pomenuti lokal, ali i sama ulica, prekriveni su kamerama za video-nadzor, zbog čega se očekuje da slučaj napada brzo bude rasvetljen pre nadležnim organima.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati