Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

05. 07. 2024. 21:24 4

"Ako nastavimo ovako, dočekaćemo septembar sa još više straha i još manje nade"

Ako nastavimo da se ponašamo isto ništa se neće promeniti i dočekaćemo novi septembar sa jos više straha i manje nade, ocenjuje Nataša Zečević, nastavnica matematike, analizirajući školsku godinu koja se upravo završila.

Autorski tekst Nataše Zečević, koja je predsednica Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde, prenosimo u celosti:

"Nakon najzahtevnijih školskih godina ikada i njenog kraja koji je dokazao da je nasilje u školama, baš kao i u društvu, postalo pravilo, zavladao je muk. Glasno se ćuti i na to što nam je 40 odsto petnaestogodišnjaka funkcionalno nepismeno, što vukovci ne mogu da polože prijemni ispit na medicinskom fakultetu, što uskoro neće imati ko da nam decu uči matematiku, hemiju, fiziku, informatiku. Ista je to matrica iz maja kada smo svi zanemeli, suznih očiju grlili svakog svog đaka i zajedno šetali u najtišim protestima od kada znam za sebe.

Sve nas u toj koloni, predstavnici vlasti, lažni novinari i režimski analitičari su proglasili hijenama, jer smo im poručili da sistem ne radi. Prošlo je 14 meseci, sistem i dalje ne radi, režim ćuti, a mi se gušimo u nasilju, strahu i neznanju.

Ako nastavimo da se ponašamo isto, ništa se neće promeniti. Dočekaćemo novi septembar sa jos više straha i manje nade. Mi u Stranci slobode i pravde smo kroz razgovore sa psiholozima, sociolozima, prosvetnim radnicima, pravnicima, decom, roditeljima i policajcima predložili čitav set mera koje imaju za cilj da smanje strah roditelja kada decu šalju u škole, smanje broj đaka u odeljenjima, rasterete nastavne planove i programe i otvore prostor za razgovore u kojima ćemo svi zajedno učiti šta to našoj deci nedostaje, zašto su tužna, uplašena, nesigurna, agresivna. Nismo jedini koji su imali predloge. Tu je i majska platforma, inicijativa koju predvodi prof. Jelena Teodorović.

Umesto razgovora vlast u liku lažnog gradonačelnika Beograda Šapića, nam je poručila da je dozvoljeno da se krade na projektima borbe protiv nasilja u školama. Da nije, neko bi već smenio sekretarku za obrazovanje i dečiju zaštitu gospođu Čamagić koja je u godini kada je dete ubilo devetoro dece u školi osumnjičena da je proneverila bar pet miliona evra namenjenih smanjenju vršnjačkog nasilja.

Umesto dijaloga prosvetni radnici su nagrađeni komentarima da ne radimo dovoljno i novim pravilnicima koji ne rešavaju ništa. Nova naprednjačka realnost je duplo veća plata tenkiste od plate prosvetnih radnika i mizernih tri odsto budžeta koji se troši na najvredniji resurs koji imamo decu i obrazovanje.

Zato je važno da prestanemo da se lažemo. Ova vlast smatra da se Srbija brani naoružanjem, a ne znanjem. Oni odbijaju da urade bilo šta da bi zaustavili dolazeći kolaps u prosveti. Njih to ne interesuje jer oni grade društvo zvanja, a ne društvo znanja.

Njih to ne interesuje jer njihova deca ionako ne idu u državne škole, a za našu ih baš briga. Sva naša deca su za njih samo jeftina radna snaga koju nude investitorima sa kojima Srbiju dele kao plen.

I ništa to oni ne kriju. I ništa oni neće da menjaju. Ko ne veruje neka se seti da je Vučićev režim zajedno sa ružičastom televizijom na zahtev građana da zabrani rijalitije jer je ubica iz Malog Orašja i Dubone rekao da mu je idol Kristijan, zvezda tih formata - uveo još jedan. Jasno je dok ne promenimo vlast neće se promeniti ništa.

Baš kao sto je jasno da promena nema bez stranaka, kompetentnosti i izbornih uslova koja garantuju pravo ljudi da glasaju slobodno, bez ucena i pritisaka, na bazi istinitih informacija i na osnovu biračkog spiska iz kojeg su izbačeni svi koji su u njega protiv zakona upisani. Mislite o tome dok čekamo kraj još jednog raspusta i početak nove školske godine od koje strahujemo umesto da joj se radujemo", zaključila je Nataša Zečević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Triput seci, jednom meri

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati