Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

03. 06. 2024. 18:59 3

Može li hrana u ugostiteljskim objektima da bude jeftinija?

U Srbiju dolazi sve veći broj stranih turista koji posećuju i ugostiteljske objekte i uživaju u specijalitetima srpske i internacionalne kuhinje. Njihove prosečne plate su veće, pa na odmoru mogu da se opuste. Međutim, odlazak u restoran na ručak ili večeru za mnoge porodice u Srbiji je luksuz. Posle plaćanja mesečnih računa i kupovine hrane i ostalih potrpština, nekima od plate ostane toliko da sebi odlazak u restoran mogu da priušte jednom mesečno, a neki godinama nisu imali takve izlaske. Drugi, pak, odlaze u restoran samo u posebnim prilikama kao što su proslave godišnjica i rođendana.

Nedavno je porodica sa dvoje dece račun za ručak u restoranu na Vračaru platila oko 5.500 dinara, a do pre godinu dana odlazak u isti restoran je koštao nešto više od 3.500 dinara.

O tome koliko su poskupele ugostiteljske usluge govore podaci Republičkog zavoda za statitiku.

Tako su cene ugostiteljskih usluga u Srbiji u aprilu ove godine u odnosu na april 2023. godine povećane za 10 odsto. Hrana je poskupela za 9,1 odsto, a u okviru nje najviše su poskupela variva, i to za 10,5 odsto, slede topla i hladna predjela kod kojih je zabeleženo poskupljenje od 9,9 procenata, kolači sa 9,8 odsto, dok je najmanje i to za 9,6 odsto poskupeo hleb.

U udruženju hotelijera i restoratera Srbije (HORES) smatraju da bi se u određenoj meri smanjile cene ugostiteljskih usluga u Srbiji smanjenjem poreza na hranu koja se priprema i služi u ugostiteljskim objektima poput hotela i restorana. To bi dovelo do povećanja broja gostiju, a samim tim i do otvaranja novih radnih mesta.

Zato je HORES najavio da će Vladi Srbije i resornim ministarstvima ponovo predložiti smanjenje stope PDV-a na hranu u hotelima i restoranima sa 20 na 10 posto.

Tu inicijativu HORES je pokrenuo još pre 10 godina, a nedavno je najavio da će je ponovo predložiti Vladi Srbije izmenu Zakona o porezu na dodatu vrednost.

U HORES-u navode da bi se smanjenjem PDV na hranu u hotelima i restoranima Srbija pridružila grupi od više od 20 evropskih zemalja koje već imaju redukovanu poresku stopu na te usluge.

- Na ovaj način bi se sektor sa najvećim razvojnim potencijalom u državi doveo u konkurentniji položaj, čime bi se obezbedio dalji ekonomski rast, ne samo turizma i ugostiteljstva već i povezanih delatnosti - navodi se na sajtu HORES-a.

Dodaju da bi se smanjenjem poreske stope značajno destimulisali pokušaji pojedinih nesavesnih preduzetnika da izbegavaju plaćanje PDV-a u ugostiteljskim objektima, pošto bi stopa po­re­za od 10 od­sto činila neisplativim rizik od kažnjavanja i zatvaranja objekata.

U Privrednoj komori Srbije su povodom inicijative HORES-a rekli da je o tome potreban dijalog.

- Vlada ima svoje prioritete zbog budžeta, zbog prihoda u budžet koji dolaze i zbog njihovih javnih politika koje vode. Mi smatramo da svako rasterećenje privrede ima smisla, ali kao neko ko je partner Vlade u smislu predstavljanja interesa privrede na jednom opštem nivou, na najreprezentativniji mogući način, mi razumemo prioritete Vlade- rekao je za Euronews Srbija Bojan Stanić iz PKS.

On je naveo da u PKS smatraju da dugoročno treba smanjivati poresko opterećenje i da bi inicijativa HORES-a išla u tom pravcu, ali da to mora da bude rezultat dijaloga Vlade Srbije i predstavnika HORES-a, i Privredne komore Srbije kao posrednika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Mašinista se pravi važan

Anketa

Ko je najviše razočarao na Evropskom prvenstvu?

Rezultati