Beograd

[ Izvor: N1 ]

07. 07. 2024. 11:20 7

"Vlast dozvolila da propadne": Protest protiv rušenja Starog savskog mosta

Protest "Most ostaje", povodom najave da će Stari savski most u Beogradu biti srušen, održava se ove nedelje na novobeogradskoj obali Save.

Protest protiv rušenja mosta organizuju aktivisti iz "Združenih inicijativa i pokreta", koji ističu da je most sa novobeogradske strane već ograđen i da su parkirane građevinske mašine "u nameri da u narednim nedeljama, u postizbornoj depresiji i socijalnoj hibernaciji, most bude demontiran".

Most bi, kažu, trebalo da ostane na lokaciji na kojoj se nalazi jer je on simbol Beograda, ali da je vlast dozvolila da most propada iz dana u dan, jer u njegovo održavanje nisu ulagali.

- Postoje tri razloga zbog kojih most treba da ostane tu gde jeste, iako se ne protivimo izgradnji novog. Pre svega je tu saobraćajni razlog. Rušenjem mosta bi stanovnici blokova 21 i 23, ali i Šest kaplara, i Sava centar ostali bez svoje tradicionalne saobraćajne veze. Prvo bi trebalo most da se radi, pa da se onda stari, ili drugi ruši. Reka je dovoljno velika, široka, dozvoljava da se novi most pozicionira pored ovoga -, kaže za N1 Zlatko Crnogorac, jedan od organizatora ovog skupa.

Dodaje da nikom nije baš najjasnije čija je tu konkretna nadležnost.

- Svedočili smo da postoji spor između gradonačelnika i ministarstva građevinarstva oko načina tretiranja ovog mosta, što nam dodatno uliva nepoverenje, da može da se desi isto kao sa nekim drugim otvorenim gradilištima. Može da se desi da se most zatvori za saobraćaj, da se krene sa dislokacijom, i da se na tome stane iz raznih razloga, pre svega iz nepoznavanja toga ko je nosilac projekta, i da na kraju ostanemo bez ovog mosta, a da ne dobijemo novi - napominje sagovornik.

Podsetimo, u saopštenju koje je ranije objavilo udruženje "Združenih inicijativa i pokreta", piše i da "novousvojeni gradski budžet čak i ne sadrži stavke građevinskih radova demontaže starog i izgradnje novog mosta", a ocenjeno je da je "u toku potpuno nezakonita procedura podsticana glasnogovornikom bezakonja (gradonačelnikom) Aleksadrom Šapićem koji most ignorantski naziva "nacističkim" i poziva na njegovo brisanje iz prestoničke istorije".

U saopštenju se podseća da je Stari savski most "najstarija kopnena i aktivna veza starog i Novog Beograda" i da je "važan sadržaj i naše pop-kulture".

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao da je most tu nelegalno 80 godina, i da je tek krajem maja upisan u katastar. Više puta se dosad zalagao za to da most sa ove lokacije treba da bude uklonjen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati