Svet

[ Izvor: Mediji ]

07. 07. 2024. 09:51 9

Novo upozorenje Borela: Poslao poruku Orbanu

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel podsetio je mađarskog premijera Viktora Orbana, koji učestvuje na samitu Organizacije turkofonih zemalja, da na tom skupu predstavlja svoju zemlju, a ne i EU, kojoj Mađarska predsedava ovog polugodišta.

Žozep Borel je naglasio u saopštenju da je učešće Orbana na neformalnom samitu Organizacije turkofonih država u azerbejdžanskom gradu Šuši 5. i 6. jula isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i te organizacije.

Ovo upozorenje dato je posle sličnog upozorenja izdatog u petak oko posete Orbana Moskvi, koja je takođe podstakla ocena Borela da Orban, čija zemlja je aktuelna predsedavajuća Evropska unija, nije dobio mandat Unije da poseti Rusiju, naglašavajući da Brisel isključuje zvanične kontakte sa Moskvom.

Orbanov politički direktor je na novo upozorenje ironično upitao na društvenoj mreži X da li imaju prava da večeraju ili takođe moraju da dobiju mandat od Saveta EU za to.

Organizacija turkofonih država je međunarodna organizacija koja okuplja zemlje u kojima se govori turski. Osnovali su je kao Savet turkofonih država 2009. Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska. Mađarska je postala posmatrački član 2018.

Prema Orbanu, ta organizacija, bliska turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, predstavlja važan stub saradnje istok-zapad, rekao je jedan od Orbanovih saradnika na mreži X.

EU je 2022. godine odbacila izjave Turske o priključenju Turske republike Severni Kipar, koju EU ne priznaje, kao posmatračkog člana te organizacije.

Borel je to ponovio u svom saopštenju.

- Evropska unija odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih država da legitimizuje kao posmatrača secesionistički entitet kiparskih Turaka, takozvanu "Tursku republiku Severni Kipar" koja nije priznata na međunarodnom nivou - napisao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati