Društvo i ekonomija

D. Ljutić

30. 05. 2024. 14:06 7

NACIONALNI OBRAZOVNI PROGRAM Uloge Dačića i Malog u vaspitanju dece

Koliko su gledaocima televizija sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji dostupni dokumentarni, naučno - obrazovni, dečji ili programi iz kulture? Ovo pitanje ponovo je aktuelno u Srbiji, a povod je ukidanje postojećeg propisa po kojem su nacionalni TV programi bili u obavezi da imaju više od 20 odsto takvog sadržaja u svojim programima. Tako priča o rijaliti programima postaje u stvari priča o poželjnom modelu obrazovanja. Onaj deo građana Srbije koji bi sebe da vidi kao "bolji", tako se zalaže za jedan "siledžijski" model obrazovanja. Konzumentima takvih TV programa nije potrebno ni da znaju da čitaju i pišu. Dovoljna su im čula.

Odluku da odredbu o kulturno umetničkom programu izostavi iz novog pravilnika donelo je Regulatorno telo za elektronske medije (REM), inače zaduženo za kontrolu radio i televizijskog programa. U Srbiji nacionalnu frekvenciju imaju četiri privatne televizije - Pink, Happy, Prva i B92. To im omogućava da njihov program bude vidljiv širom zemlje. I šta se može "obrazovno" videti? Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali "odleteo" je na Pink i u emisiji Ognjena Amidžića radio sklekove, dok su ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministarka za demografiju i brigu o porodici Milica Đurđević Stamnenkovski pevali.

U borbi protiv ispiranja grehova prošlosti pesma i napucavanje mišića nisu dovoljni. Šta stoji iza mučnine nad činjenicom da u ovom trenutku na više nacionalnih televizija dominiraju rijaliti programi? Prvo, da su to programi čiji je sadržaj ispod minimuma koji mora biti ispunjen da bi se nešto javno prikazalo. Pored toga, implicitno se pretpostavlja da publika koja prati te programe i uživa u njima, pasivno identifikuje s njihovim akterima, bez kritičke distance usvaja njihova ponašanja i vrednosti kojima se oni rukovode, te onda sve to primenjuje i u svojim svakodnevnim aktivnostima u realnom životu. Moguće je i da je to publika koja je nesposobna da racionalno prosuđuje šta je za nju dobro, pa mora da ima obrazovne tutore koji će joj propisati šta sme, a šta ne sme da gleda i kako u stvari treba da se ponaša.

Inače, da ne bi bilo zabune, REM je zaključio da će dobitnici frekvencija "u narednom periodu dodatno unaprediti postojeći program, baviti se važnim društvenim pitanjima, raditi na zaštiti medijskog pluralizma i biti otvoreni za različita mišljenja, argumente i ideje u cilju podsticanja najšireg društvenog dijaloga i doprineti daljem unapređenju medijskih standarda u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja". I jesu. Sada na tim televizijama raznorazne pevaljke dele savete o porodici i vrednostima koje ima prvi čovek Srbije. Da ga deca dobro upamte.

Bilo kome ko živi u Srbiji  i ko je i u najmanjoj mogućoj meri bio upućen u programski sadržaj i način rada četiri izabrane televizijske stanice, "obrazloženje" Saveta REM-a predstavlja ništa manje no uvredu za zdrav razum. Jer, kako drugačije okarakterisati to što se "objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija" dovodi u vezu sa TV stanicama na kojima građani ništa nisu mogli da čuju o Savamali, Jovanjici, Doljevcu i famoznom Oskaru. Ukidanje obrazovnog programa koje se poziva na slabu gledanost tih emisija jeste čista izmišljotina. Problem je u tome što se on zove "obrazovanje sa zvezdama" u kojem učestvuju pomenute pevaljke i osobe koje su odavno stekle stanarsko pravo u Zabeli.

Nikada ranije politička pornografija nije bila dostupna u svakom trenutku preko televizija kao u vreme vladavine Aleksandra Vučića. Kultura ponašanja u njegovo vreme postala je ruglo. Ali, on deklamuje o lepotama Srbije među šljivama, slika se sa zbunjenim starcima po selima i hvali se kako nikad nije pojeo bolji kajmak.

U međuvremenu, dok on ždere lepote Srbije, Vučićev rijaliti je pojeo i "Priču iz Nepričave", ali i  sve "Fore i fazone".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Turistička atrakcija

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati