Društvo i ekonomija

D. Ljutić

21. 06. 2024. 06:55 22

Gde nestade Vučićeva INICIJALNA KAPISLA protiv mafije?

Dominaciju kriminala u Srbiji ne može da sakrije ni sama SNS, opterećena ozbiljnim potresima zbog javno obznanjenih veza najviših funkcionera sa organizovanim kriminalom. Kako navodi nevladina organizacija, Fridom haus, poznati su slučajevi Nenada Popovića za sumnjivu privatizaciju, ministra finansija Siniše Malog za navodno pranje novca, bivšeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je navodno imao veze sa organizovanom krimimalnom grupom. "Vučić je dao inicijalnu kapislu za borbu protiv organizovanog kriminala, zato je on i prepoznat kao glavna pretnja kriminalcima", saopštio je medavno ministar policije Ivica Dačić. Svakodnevica pokazuje da ta "kapisla" baca slabu ili gotovo nikakvu "varnicu".

Vlast koja je iskreno protiv kriminala, a ne proizvodi ga, o njemu ne priča mnogo, ali ga dosledno, sistematski suzbija. Režim SNS-a s posebnom pažnjom i ljubavlju ćuti o tome da li su kojim slučajem vojska, policija i službe bezbednosti zahvaćeni korupcijom. Umesto da o tome konačno progovori, vlast nastavlja da širi i obnavlja mitove po kojima su glavni simboli i jedini nosioci organizovanog kriminala u Srbiji oni koji ne misle kao novoradikalci.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je "jedini ozbiljan, odlučan borac protiv mafije i organizovanog kriminala predsednik Srbije Aleksandar Vučić", kao i da "postoji pretnja po njegov život" dok god je šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer na slobodi.

- Vučić je ne samo brana da ovom zemljom i regionom zavlada organizovani kriminal i mafija, već je garant sigurnosti i stabilnosti Srbije - rekla je Brnabić na Hepi televiziji.

Otvaranjem poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom Srbija se obavezala da će, između ostalog, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala uskladiti sa okvirima EU, u čemu bi joj italijanska dugogodišnja iskustva bila dragocena. Između prvog i poslednjeg ekspozea Ane Brnabić kao premijerke, na teritoriji Srbije dogodilo se više od 60 ubistava koja imaju karakteristike mafijaških likvidacija. Njen mandat su potresle afere, u kojima su političari dovođeni u vezu sa kriminalom. Međutim, ovoj vlasti Krušik nije organizovani kriminal, kao ni "Jovanjica", a veze političara sa klanovima Darka Šarića i Veljka Belivuka su izmišljotine.

Za sve to vreme u Srbiji, vrhovni javni tužilac se ne oglašava. Zagorka Dolovac nastavlja praksu ignorisanja. Njoj ništa nije sumnjivo. Ne treba zaboraviti da poslednjih godina sve organizovane kriminalne grupe koje su razbijene na teritoriji Srbije su razbijene zahvaljujući podacima Interpola, Evropola i partnerskih službi iz zapadne Evrope. Zato se Belivukovoj i Šarićevoj grupi sudi. 

- Mafijaške grupe u Srbiji uživaju zaštitu od političkih ličnosti i koriste se kao produžena ruka države u kontroli privatnog sektora. Njihovi članovi se često regrutuju i neguju iz huliganskih grupa - glasi deo iz izveštaja Globalnog indeksa organizovanog kriminala.

Država i njene institucije su marljivo i predano razrušene, pa tako i institucije koje bi trebalo da se bore protiv korupcije. Nekadašnja Vlada na čijem se čelu nalazila osoba koja Vučića oslovljava sa "šefe", i čiji je "prioritet" borba protiv korupcije, svih ovih godina odbijala je da popravi zakone, da obezbedi njihovo sprovođenje, da pusti institucije da rade svoj posao. I nema strategije koja će omogućiti borbu protiv kriminala.

Nivo korupcije u Srbiji u 2023. bio je najnepovoljniji u prethodnih 12 godina, pokazao je izveštaj međunarodne nevladine organizacije Transparensi internešnel. Srbija je pala tri mesta niže u odnosu na prošlu godinu i zauzela je 104. mesto od 180 zemalja i teritorija sveta po Indeksu percepcije korupcije, koji ta organizacija meri svake godine. Srbiju su na listi pretekle Albanija, Gambija, Kazahstan i Zambija.

A, sve je obećano drugačije. Naime, 2018. godine premijerka Ana Brnabić je najavila odlučnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Korupcija je bolest koja društvo čini slabim i siromašnijim, Vlada će nastaviti da vodi tešku borbu protiv korupcije - rekla je sada već bivša premijerka.

Brnabić je te godine na međunarodnoj konferenciji "Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije" navela da su uzbunjivači važni i hrabri, te da je obaveza države u društva da ih zaštiti i podrži. A, godinu dana kasnije, Aleskandar Obradović iz "Krušika", koji je medijima dao podatke o tome da preduzeće u kojem radi prodaje robu po povlašćenim cenama pojedinim privatnim firmama, među kojima je i firma koju je zastupao otac ministra policije Nebojše Stefanovića, podelio je sudbinu drugih uzbunjivača u Srbiji, kažnjen je zbog onog što je otkrio.

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović je doživela odmazdu institucija u Srbiji jer je radila profesionalno i u interesu javnosti. Zahvaljujući njoj barem deo javnosti saznao je da je Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izazvao 6. marta 2023. godine saobraćajnu nesreću pod dejstvom kokaina i alkohola u Užičkoj ulici na Dedinju, kada su povređene dve žene.

U Srbiji ne postoji kontrola i nadzor komisije parlamenta nad radom specijalnog tužilaštva, suda i policije. Takva komisija je u Italiji uvedena početkom devedesetih godina prošlog veka, i njen rezultat bila je akcija "čistih ruku", koju su neke italijanske stranke i ugledne političke ličnosti skupo platile.

To bi i mogao da bude odgovor, zašto Vučićeva inicijalna kapisla i ne tinja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 22

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati