Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

22. 06. 2024. 10:36 1

Kako visoke temperature utiču na naše mentalno zdravlje

Sa toplotnim talasima koji zahvataju veći deo sveta, mnogi od nas osećaju ne samo zdravstvene probleme, već i promene u ponašanju.

Visoke temperature značajno utiču na naše zdravlje, posebno na naš mozak. Tokom vrelih dana, mozak se suočava sa raznim izazovima koji mogu negativno uticati na naše mentalno stanje i kognitivne funkcije. Povećanje temperature mozga može dovesti do neravnoteže neurotransmitera, što može uzrokovati razdražljivost, anksioznost i smanjenje koncentracije.

Takođe, ekstremne temperature mogu dovesti do dehidracije i gubitka elektrolita, što dalje može uticati na funkcije mozga kao što su pamćenje i donošenje odluka. Pored toga, visoke temperature mogu izazvati i fizičke simptome kao što su glavobolje, vrtoglavice i umor, što dodatno otežava svakodnevne aktivnosti.

Kako se sačuvati?

Da biste ublažili simptome toplotnog stresa i zaštitili svoje zdravlje tokom vrelih dana, važno je ostati dobro hidriran, boraviti u hladovini ili klimatizovanim prostorima koliko je god moguće, i izbegavati naporne aktivnosti u najtoplijem delu dana. Tuširanje hladnom vodom ili korišćenje mokrih peškira takođe može pomoći da se telo rashladi.

Pravilna priprema i pažnja prema svom telu tokom visokih temperatura ključni su za očuvanje zdravlja mozga i celokupnog organizma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Tebi je to smešno?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati