Region

[ Izvor: Vijesti.me ]

22. 06. 2024. 11:18 4

Raspad elektroenergetskog sistema u regionu: Istražiće ko je ugasio svetlo

Najavljena međunarodna istraga Evropske komisije koja po pravilu traje šest meseci. Problem je nastao kao posledica jako velikog porasta dnevnog opterećenja i vrlo visokih temperatura, zvanično saopštio ministar Saša Mujović.

Crnogorski zvaničnici tvrde da je uzrok regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu posledica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošenje i visokih temperatura, a da će međunarodna istraga zvaničnog Evropskog udruženja operatora prenosnog sistema utvrditi odakle su problemi krenuli.

Cela Crna Gora, izuzev dela severnog regiona, veliki deo Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije juče su oko podneva ostali bez snabdevanja električnom energijom.

U prvim izveštajima pojedini regionalni mediji su izvestili da je za navodni kolaps u regionu odgovorna Crna Gora, a potom su izveštavali da je kolaps nastao zbog problema na granici Albanije i Grčke...

Albanska ministarka energetike Belinda Baluku potvrdila je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i delovima Hrvatske i Bosne, preneo je Rojters.

Istraga će trajati šest meseci

Hrvatski zvaničnici su, kako prenose tamošnji mediji, zvanično saopštili da je teorijski kolaps mogao da pogodi celu Evropu, jer su energetski sistemi povezani, te da je neodgovorno iznosisti bilo kakve pretpostavke pre zvanične istrage evropske komisije, koja traje po pravilu šest meseci.

- Svedoci smo regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu i optužiti Crnu Goru za ovo bilo bi krajnje pogrešno. Problem je nastao kao posledica jako velikog opterećenja, porasta dnevnog opterećenja i visokih temperatura. Sve to dovodi do toga da se struja na pravi način ne može prenositi i dolazimo do ovoga što se danas desilo - poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović u zvaničnom obraćanju medijima.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) zvanično je na koferenciji za medije, oko 16 časova, saopšteno da su svi gradovi dobili napajanje strujom koja je nestala u 12.25 časova.

Ponovno snabdevanje struje počelo je postepeno sat vremena nakon kolapsa.

Mujović je u prvoj izjavi nakon havarije zvanično "Vijestima" pojasnio da čim imamo visoku temperaturu odmah se dešava da je vazdušno hlađenje vazdušnih vodova slabo. To, kako je naveo, dovodi do toga da zbog velikog opterećenje i visoke temperature vod padne i raspadne se, pa se onda stvara opterećenje na drugom vodu.

- Loša okolnost je što su u momentu kada se desio kvar svi potrošači ostali uključeni. Nadamo se da u momentu uključenja neće biti veliko opterećenje i da neće izazvati nove ispade - rekao je Mujović.

Izvršni direktor CGES Ivan Asanović zvanično je rekao "Vijestima", ubrzo nakon havarije, da je usled poremećaja regionalnih razmera došlo do nestanka napona na teritoriji cele Crne Gore, osim severa. Naveo je i da je do havarije došlo i u zemljama okruženja -  Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajanom delu Hrvatske.

- Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rešavanju problema i obezbeđenju napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori - rekao je Asanović.

On je pojasnio da je primarni cilj da se podigne i uspostavi normalan rad prenosne mreže i interkonekcija.

- A uporedo sa kolegama iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) se obezbeđuje postepeno napajanje svih postrošača u Crnoj Gori".

Tvrde da nije ljudski faktor

Direktor Nacionalnog dispečerskog centra Ranko Redžić rekao je na konferenciji za medije da nemaju informaciju "šta se tačno desilo".

- To će utvrditi Evropsko udruženje operatora prenosnog sistema koje je u okviru Evropske komisije. Oni će imati detaljne i precizne informacije nakon sprovedene istrage-.

Redžić je rekao da ne može da komentariše navode regionalnih medija da je za događaj navodno odgovorna Crna Gora. Pojasnio je da je to regionalni kvar i da će istraga zvaničnog tela EK pokazati šta se desilo.

Poručio je i da ljudski faktor nije uzrok havarije i o tome "ne treba ni razmišljati", te da se ovakav poremećaj nije desio u Crnoj Gori u poslednjih 30 godina.

"Uzrok može biti i zelena tranzicija (obnovljivi izvori energije) jer je to tržište veoma aktivno".

Cela Evropa mogla biti u problemu

Na pitanje da li se uzrok regionalnog kvara desio na granici između Grčke i Albanije, kako su preneli pojedini mediji, Redžić je odgovorio da treba pogledati sve zapise i da je moguće da se i to desilo.

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u (hrvatski operator) Danko Blažević izjavio je, kako je preneo "Jutarnji list", da je incident teoretski mogao pogoditi celu Evropu. Pojasnio je da je celi elektroenergetski sistem kontinentalne Evrope međusobno povezan, a mana toga je da se ovakvi poremećaji prenose iz sistema pojedine zemlje u sistem druge.

Blažević je izjavio da se za istragu ovakvih incidenata na evropskoj razini osnivaju tzv. ekspert paneli, a predviđeno vreme istrage je šest meseci.

- Preliminarno, određeni dalekovod između Grčke i Albanije je 'ispao' pa su se promenili tokovi, no to je još u sferi nagađanja i neproverenih informacija. Za izveštaj o ovakvim ispadima su zadužene evropske agencije. Bilo bi neodgovorno da dajemo bilo kakve predikcije jer istraga po pravilu traje šest meseci", rekao je Blažević, prenosi "Jutarnji list".

U Pošti uz lampice mobilnih telefona plaćali račune

Zbog kolapsa energetskog sistema, deo potrošača ostao je i bez vode u većini gradova.

U vreme održavanja konferencije za medije CGES-a u Podgorici, u pojedinim delovima grada nije bilo vode.

Ranko Redžić nije mogao da govori o tome zašto u pojedinim delovima grada nije bilo vode i nekoliko sati nakon što je struja isporučena.

“CGES je na vreme isporučio napajanje strujom za snabdevanje vodom, a zašto je nema - to nije pitanje za nas”.

U Podgorici je nakratko vladao i saobraćajni kolaps jer semafori nisu radili.

Požar na dalekovodu na granici sa BiH

Ekipe CGES juče su uočili veliki požar na dalekovodu 400 kilovata na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini, saznaju “Vijesti”.

Ekipe CGES-a pokušaće što pre da dođu do mesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprenosnoj mreži, zbog toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posledica regionalnog kvara.

“Vijestima” je nezvanično u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Vojsci Crne Gore rečeno da do 14.30 iz CGES-a nisu tražili da se angažuji njihovi helikopteri.

Prema nezvaničnim informacijama, na teritoriji Crne Gore samo jedan vod je “ispao”, ali će dalje analize pokazati da li ima još kvarova.

-Isteglo se dalekovodno uže više nego sto je trebalo od preopterećenja mreže i visokih temperatura, kazao je sagovornik.

Redžić je kazao da nema nikakvu informaciju o ovom događaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati