Svet

[ Izvor: Mediji ]

27. 09. 2024. 19:47 0

Najmanje 23 osobe poginule u uraganu Helena: Više od 4 miliona domova bez struje

Najmanje 23 osobe su poginule, desetine stanovnika zarobljeno je usvojim kućama, a više od četiri miliona domova i poslovnih prostora nema struje nakon što je uragan Helena protutnjao Floridom i još nekoliko saveznih država tokom noći između četvrtka i petka, ali se podaci sa terena iz časa u čas menjaju.

Helena se kao uragan 4. kategorije sručila na Floridu oko 23:20 sati po loklanom vremenu i ostavila za sobom haotične scene prevrnutih brodova u lukama, srušenih stabala, nasukanih automobila i poplavljenih ulica. Prema podacima nacionalne meteorološke službe, Helena je sedmi najjači uragan koji je pogodio Floridu od kada se ti podaci beleže, javljaju agencije i američki mediji.

Guverner Floride Ron DeSantis u prvim izveštajima potvrdio je smrt vozača na čiji je automobil pao saobraćajni znak, ali je upozorio da će broj žrtava verovatno rasti, što se i obistinilo. Prema poslednjim podacima loklanih vlasti, najmanje 23 smrtna slučaja povezana su sa uraganom Helena u četiri američke savezne države. Na Florodi ih je osam, u Džordžiji 11, a po dvoje dvoje u Južnoj i Severnoj Karolini.

- Helena slabi u tropsku oluju dok prolazi kopnom iznad Džordžije - objavila je nacionalna meteorološka služba (NHC) u svom najnovijem biltenu, naglašavajući da se "po život opasni olujni udari, vetrovi i jaka kiša nastavljaju".

Zvaničnici su preklinjali stanovnike na putu uragana Helena da poslušaju naredbe za evakuaciju, opisujući da se "olujni talas ne može preživeti", ali neki to tvrdoglavo odbili. Vlasti u okrugu Tejlor na Floridi zamolile su stanovnike koji ne žele da otići da na svojim telima napišu imena neizbrisivim markerima kako bi ih lakše identifikovali ako poginu. Aerodromi na Floridi koji su zatvoreni zbog uragana Helene biće ponovo otvoreni kasnije danas, a na međunarodnom aerodromu Orlando, najprometnijem na Floridi, bilo je 77 otkazivanja letova u poslednja 24 sata.

Aerodromi u Atlanti i Šarlotu u Severnoj Karolini prijavili su veliki broj otkazivanja i višesatna kašnjenja – skoro 300 letova za ili iz Šarlota, glavnog čvorišta Amerikan Erlansa, a još skoro 400 do ili iz Šarlota. Na većem aerodromu u Atlanti više od 130 letova je otkazano, a više od 180 odloženo. Inspekcije na terenu proveravaju stanje mostova, nasipa i putne infrastrukture duž obale zaliva Floride kako bi se što pre uspostavio saobraćaj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati