Kolumne

[ Izvor: Živan Haravan ]

25. 09. 2024. 07:15 4

Naša metafizička realnost

Kada, kao u našem slučaju, svu vlast u državi ima jedna politička stranka zajedno sa svojim, nazovi, koalicionim partnerima, jer to je jedno te isto, i uz to se svima njima život pretvori u lagodnost, osećaj moći i nedodirljivosti, onda je idolopoklonstvo prema jednom čoveku, kome sve to duguju, neograničeno.

Ta i takva družina je spremna da sve, baš sve, učini-uradi što bi godilo i bilo u korist njihovom idolu. Ekstremno idolopoklonstvo se temelji na poltronstvu, beskičmenjaštvu, beskrupuloznosti, ljigavosti i svim ostalim osobinama.

Kada bi njihov idol promenio bilo koji svoj, dojučerašnji, stav ili mišljenje o nečemu ili nekome, za koje su njegovi idolopoklonci, do juče bili spremni "da ginu", svi oni bi skočili u odbranu tog novog stava ili odluke svog idola. Ako je, na primer, važeći stav njihovog idola bio da su Rio Tinto i litijum budućnost Srbije, a oni "skakali u vatru" da to brane, istog trenutka kada bi njihovo božanstvo saopštilo da da su Rio Tinto i litijum štetni po Srbiju, istim, ako ne i većim žarom, svi bi ustali u odbranu tog drugačijeg stava svog idola.

Kada bi liderka svih idolopoklonika pokrenula inicijativu da se, promenom Ustava, njihov idol proglasi za doživotnog predsednika Srbije, sve Male Krsne bi ustale na noge i uz pomoć "kapilarnih" glasova, Ustav bi bio promenjen.

U skladu sa prusutnom apsolutnom parlamentarnom većinom, ista liderka bi mogla da pokrene inicijativu da se svaki rođendan njihovog idola obeležava sletom na stadionu Crvene zvezde. Nešto slično, gotovo isto, kako se, nekada, obeležavao rođendan idola svih naroda i narodnosti propale Jugoslavije, sletom na stadionu Partizana pod nazivom "Dan mladosti".

Ovaj, novi, slet bi bio pod nazivom "Dan naše radosti" i mogao bi čitav spektakl da izgleda ovako:

Nosila bi se i štafeta, koja bi krenula iz Severne Kosovske Mitrovice. A, u štafeti bi bila jedna cedulja sa porukom, namenjena idolu. Štafetu bi poneo SNS-ov parlamentarni "Ciceron", a idolu u ruke bi predao jedan bivši plivač i ljubitelj privatnih bazena. Uz direktan prenos na RTS-u, Pinku, Hepiju i svim ostalim srećnim televizijama, predavač štafete bi, prilikom njenog uručivanja idolu, otvoio štafetu, izvadio onu cedulju sa porukom Srba iz Severne Kosovske Mitrovice. Preko mikrofona bije pročitao, pred prepunim stadionom prisutnih iz svih krajeva Srbije, Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore…

Na cedulji bi pisalo: "Idolu, Srbine! Hvala ti za sve!"

Živan Haravan

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati