Društvo i ekonomija

[ Izvor: Dojče vele ]

19. 06. 2024. 19:24 28

"Vučićev poljubac za Rio Tinto": Nemci o najavljenom otvaranju rudnika u Srbiji

Švajcarski list "Noje Cirher cajtung“ donosi tekst u čijem se naslovu Srbija označava kao "ključ energetske tranzicije Evrope“. Autor poredi projekat dobijanja litijuma s uspavanom lepoticom koju Aleksandar Vučić poljupcem budi.

- Kada je srpska vlada pre dve godine objavila kraj planova za eksploataciju litijuma u dolini Jadra u zapadnoj Srbiji, to nije bilo konačno odustajanje od najvećeg takvog projekta u Evropi, već neka vrsta sna Trnove ružice. U intervjuu za Fajnenšal tajms, predsednik Srbije je proteklog vikenda najavio da bi celi poduhvat mogao biti probuđen poljupcem. Rekao je da će odlučujuće biti garancije korporacije Rio Tinto za očuvanje životne sredine, ali i investiciona obećanja Evropske unije. U idealnom slučaju rudnik bi mogao da počne sa radom 2028. godine - piše švajcarski Noje cirher cajtung, jedan od najuglednijih listova na nemačkom govornom području, u tekstu koji potpisuje autor Folker Pabst a prenosi Dojče vele.

Posle tog uvoda, Pabst prepričava istoriju konflikta u vezi sanamerom da se eksploatiše litijum u blizini Loznice. Navodi se da je to 2021. izazvalo proteste širom zemlje, pošto se radi o izuzetno lepim predelima koji imaju značaj za vodosnabdevanje dobrog dela zemlje u slivu Save. Švajcarski list navodi da je tadašnja premijerka Ana Brnabić 2022. zbog tog potencijala izašla pred javnost i rekla da su anulirane licence za eksploataciju litijuma, ali i da su politički protivnici vlasti još tada sumnjali da se radi o predizbornom taktiziranju. Ukazuje se i da je Rio Tinto nedavno objavio nacrte studija o uticaju rudnika litijuma na životnu sredinu, a i da je profesor na Mašinskom fakultetu Aleksandar Jovović izašao u javnost sa ocenom da eksploatacija neće štetiti ljudima i životnoj sredini.

Aktivisti koji se bave zaštitom životne sredine jednostavno ne veruju u nezavisnost profesora koji je potpisao studiju, ali ne veruju ni vlasti, piše Noje cirher cajtung. "Rio Tinto je u više navrata je bio izložen kritici zbog svojih metoda eksploatacije, naročito u zemljama u kojima postoje deficiti vladavine prava“. Kaže se da je za slučaj aktiviranja projekta pokret „Ekološki ustanak“ najavio proteste.

- Ali, to ne znači da je došao kraj Vučićevoj politici "klackalice". U razgovoru s novinarom Fajnenšal tajmsa, Vučić je indirektno aludirao na kinesku zainteresovanost za projekat dobijanja litijuma. Beograd ima bliske odnose s Pekingom. Vučić zahteva od evropskih investitora fabrike baterija i električnih automobila. Prema izjavi ministra finansija Siniše Malog, čitav proizvodni lanac trebalo bi da ostane u Srbiji, pri čemu bi se godišnje privredilo deset do dvanaest milijardi dolara. Srbija želi da izvuče maksimum od svog podzemnog blaga - zaključuje se u tekstu švajcarskog lista Noje Cirher cajtung.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Tebi je to smešno?

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati