Društvo i ekonomija

D. Ljutić

22. 06. 2024. 06:43 17

Da li će OFICIRI Vojske Srbije biti PRVI GOSTI Kušnerovog hotela?

Predsednik Srbije daje Donaldu Trampu i njegovom zetu Džaredu Kušneru na poklon zgradu Generalštaba, da je ruši, otvori hotel, kockarnicu, šta god mu padne na pamet. Generalštab je ionako narodni, a on se ništa ne pita. Protiv Vučićevog dara ustali su arhitekte, SANU, građani. Mnogi od njih ukazuju i da je neprilično zgradu koju je srušio NATO 1999. poklanjati američkoj familiji na sumnjivom glasu. Ima tu i onog patriotizma koji neguje Vučić. Naime, o svemu ćute oficiri moćne Vojske Srbije. Šuška se da će oni biti prvi gosti Kušnerovog hotela. Tačnije, generalska oligarhija je potpuno ravnodušna pred sudbinom dojučerašnjeg simbola odbrane, zgradom Generalštaba.

Ironija istorijskih strujanja pokazaće da je onaj koji je najviše govorio o izdaji Kosova i Metohiju i izdajnicima, najviše dao. Imamo i tenkove, gvozdenu snagu koja probija sve, borbena vozila "Lazar" i "Miloš", koja vraćaju slavu naših vitezova na Gazimestanu. Neka sada Aleksandar Vučić objasni, zašto Generalštab u ruke "mrskom neprijatelju".

Odluka da se kompleks Generalštaba, srušenog u NATO bombardovanju 1999. godine, ustupi američkoj kompaniji povezanoj sa zetom Donalda Trampa, predstavlja još jedan od promašenih političkih poteza Aleksandra Vučića, rekao je vojni komentator i član stranke Srbija centar Petar Bošković. On je istakao da generali na sve to ćute i zapitao da li možemo da zamislimo vojvodu Živojina Mišića ili vojvodu Stepu Stepanovića da ćute o Generalštabu. Upitan da li se Vojska nešto pita o sudbini Generalštaba, on ističe da su se generali svojevremeno pitali, a da se ovi današnji ne pitaju ništa.

Međutim, režim u Srbiji se po ko zna koji put postavlja kao vlasnik pojma rodoljublja i uči nas kako voleti zemlju. To je taj patriotizam kao savršen prikaz neznanja i bezobrazluka. Očigledno je ovo vrhunac odbrane straha od poraza i paranoje koja gura ovaj režim sve dalje od stvarnosti. Ministru odbrane Bratislavu Gašiću veruje verovatno još samo familija i to ona uža. On predstave nema šta mu je posao, ali je zahvalan vođi što mu je uvalio i tu kosku. Suvišan čovek, koji se može najkorisnije upotrebiti. Za sve, osim za vojničke poslove.

Dok zamenjuje predsednika Republike, predsednik Narodne skupštine ovlašćen je da predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu, ali i da vrši nadležnosti u oblasti odbrane Republike Srbije i da komanduje Vojskom Srbije. U praksi bi to značilo da bi komandirka Ana Brnabić mogla da postroji generale Vojske Srbije i da sasluša deklamovanje njihovog raporta. Postoji i operativna opasnost da će ona bti ta osoba koja će vrhunske srpske oficire odvesti na svečano otvaranje Kušnerovog hotela.

Tužno je posmatrati visoke oficire i njihovo ponizno statiranje uz političare, koji nisu sigurni da li se pozdrav zastavi obavlja desnom ili levom rukom. Loš primer oficirima koji još drže do ostataka svog dostojanstva. Većina generala je ćutke pristala na ruiniranje srpske vojske i njenog ugleda. Režim je notirao pod sigurno podaničku vrednost poniznog generalskog kora, u kome je većina, nažalost, vernija ekipi na vlasti nego svojim vojnicima. Ostatak vojske se osipa i nestaje pred interesima svoje klimoglave komande. Bitno je da se pokupe sve privilegije koje se dobijaju spuštanjem glave u stavu mirno. Zbog poremećaja vrednosnog sistema i krize morala, biografije prestaju da budu merilo, a zasluge i sposobnosti se više ne prepoznajuAli, moćni generali ćute i o tragediji pilota Mehića, pogibiji Dejana Stojkovića na Pešteru i stradanju podoficira koji se sa vozilom starim 40 godina survao u provalijuTako je to u zemlji u kojoj se "državni udari" nižu u nedogled.

Za njih je zgrada Generalštaba obična ruinirana udžerica. Ili nije, ali čik gukni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati