Politika

Direktno.rs

26. 09. 2024. 14:44 7

Ponoš: Počelo rušenje Generalštaba, Vučić izbegao otvaranje radova

Predsednik poslaničke grupe Srbija centra u Skupštini Srbije general Zdravko Ponoš izjavio je da je u Beogradu nedavno boravio sin Donalda Trampa povodom izgradnje hotela na mestu srpskog Generalštaba čije je rušenje već počelo.

- Čudno je što predsednik države nije prisustvovao otvaranju radova na rušenju srpskog Generalštaba. On je uvek na početku svih radova - rekao je Ponoš u Skupštini.

On se osvrnuo i na govor Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini UN-a rekavši da je njegov govor bio usmeren ka domaćoj javnosti, ali takav da ipak nikoga van ne naljuti.

- Ne verujem da će Makron i Šolc imati primedbe, verovatno će mu samo Kurti zameriti jer se nije obrušio na njega, a to Kurtiju treba pred izbore. Govor je završio zaklinjanjem da nikad nikome nećemo dati slobodu i nezavisnost. O Kosovu nije rekao ništa u kontekstu šta to neće dati. To je već završeno - rekao je Ponoš i dodao da će taj govor biti upamćen po tome što je Vučić rekao da se u UN-u govori samo o Ukrajini, a ne o Srbiji.

Ponoš je rekao da je neverovatno da se vlast tek u septembru tekuće godine setila da kupuje borbene avione.

- Neverovatno je da se rebalansom traže pare za kupovinu vrednu 2,7 milijardi. To znači da niko to nije planirao kad je pravljen državni budžet za ovu godinu. Takva kupovina se u uređenim državama planira dosta unapred. Kupovina borbenih aviona se radi jednom u 20-30 godina, a ova vlast to radi naprasno, jer je to odjednom palo na pamet čoveku koji o svemu odlučuje - rekao je Ponoš i dodao da veruje da ni sultan od Bruneja na takav način ne kupuje zlatni escajg.

Povodom potpisivanja Sporazuma o strateškoj saradnji sa SAD-om u oblasti energetike Ponoš je istakao da je "ovaj papir bio na stolu prošle godine, a potpisan je tek sada, što može da ukazuje na to da je neko želeo da pre toga zaključi neke poslove koji ne potpadaju pod taj sporazum koji ima klauzule koji sužavaju prostor za korupciju".

- Ministarka Đedović se hvali tim projektom u oblasti solarne energije i kaže da iza njega stoje južnokorejski Hyundai i američka firma UGT Renewables. Hyundai isporučuje tehnologiju. Nije jasno šta isporučuje američka UGT firma, osim kontakata na srpskoj strani i angažovanja oko bankarskih garancija. Nije jasno zašto se ministarka nije pohvalila da iza američke firme stoje uspešni Srbi, već krije da iza te firme stoje Srbi. Zar je problem što iza te firme stoji Goran Rajšić, prijatelj Željka Mitrovića još iz zemunskih dana, kao i Vučić.

Govoreći o povećanju budžetskih izdvajanja za KiM Ponoš je rekao da "parama neće moći da se popravi ono što je vlast SNS uradila".

Komentarisao je pitanje premijera Vučevića upućeno opoziciji šta bi ona uradila da izbegne bombardovanje i sačuva Kosovo rekavši da su prava pitanja "šta su bili ratni ciljevi sadašnje, ujedno tadašnje vlasti, i da li su ostvareni".

- Šta su bili pregovarački ciljevi ove i da li su ostvareni.

Ponoš je konstatovao da je ta "vlast u miru izgubila ono što nisu uspeli da izgube u ratu 1999".

Na kraju je konstatovao da je politika bivše vlasti - i Evropa i Kosovo bila neuspešna, ali da je politika ove vlasti - ni Evropa ni Kosovo, nažalost, uspešna.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Priprema je pola posla

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati