Tenis

[ Izvor: ATV ]

20. 10. 2024. 16:19 9

Đoković: Uvek pominjem Bosnu i Hrvatsku, i oni su stradali u novijoj istoriji, čak više nego Srbija

Najbolji srpski teniser, a najverovatnije i najbolji svih vremena u ovom sportu, Novak Đoković, dao je intervju za argentinski "La Nacion" u kojem je, između ostalog, govorio i o ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Đoković je rekao da je na vlastitoj koži iskusio šta je rat i da je to nešto najgore što se može dogoditi čoveku.

- Srbija je stara nacija koja je u poslednjih 100 godina prošla Prvi, pa Drugi svetski rat, a propatili smo puno i u poslednjih 30-ak godina. Ne samo mi, već i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ja sam rođen 1987. tako da ne pamtim kako je izgledala Jugoslavija, ali pamtim drugi deo 90-ih. Sećam se da sam stajao u redu sa svojim dedom u pet sati ujutro kako bih uzeo hleb i prehranio celu našu porodicu - rekao je Novak Đoković za "La Nacion", pa dodao kako je strašno tužan kad vidi strahote koja proživljavaju deca na ratovima zahvaćenim prostorima.

- Srce mi se slama. To su najčistija bića na Zemlji, zaslužuju bolje, budućnost. Ja sam proživeo rat, moj grad je bombardovan danonoćno dva i po meseca. Video sam mrtve ljude. A sada kada vidim ratove u drugim delovima sveta, ne razumem. Teškoće kroz koje smo prolazili moja porodica, moj narod i ja su neverovatne. Ponavljam, znam da se ono što govorim čuje i u Hrvatskoj, u Bosni, u drugim zemljama, u Makedoniji, Sloveniji, Crnoj Gori itd. I uvek ih spominjem jer su i oni stradali u novijoj istoriji, čak više nego Srbija. Tako da razumem bol i teškoće. Nažalost, rane rata su otvorene i još uvek postoji tenzija, ali kroz sport se otvara prostor da se ljudi približe, da imaju više razumevanja i spremnije da oproste - kaže Đoković, a prenosi ATV.

Đoković je ponovio da je rat najgora stvar koja se nekome može dogoditi.

- To je užas. To je strah od nepoznatog. Ne znajući hoće li ti sledeća bomba pasti na glavu. I tako svaki dan, alarmi, sirene... I opet kažem, ne želim to nikome. Niko ne bi trebalo da trpi rat da bi razvio svoju mentalnu snagu, postoje drugi načini za to. Ali za mene je to predstavljalo važan deo mog razvoja i kao malo dete sam bio primoran da sazrevam. Morao sam da preuzmem odgovornost i podeliti ulogu svog oca jer sam bio najstariji sin i nije bilo vremena - istakao je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati