Region

[ Izvor: N1 ]

20. 10. 2024. 07:00 0

Sprema se velika promena za jednu grupu penzionera!

U Hrvatskoj je dogovoreno da se penzionerima omogući rad sa punim radnim vremenom - osam sati, ali uz isplatu polovine iznosa penzije.

Uskoro bi trebalo da se desi još veći iskorak, iznuđen nedostatkom radne snage na tržištu i lošim socijalnim položajem penzionera, piše N1.

Naime, u ponedeljak je na konstitutivnoj sednici Nacionalnog saveta za penzionere i stara lica dogovoreno da se penzionerima omogući rad sa punim radnim vremenom - osam sati, ali uz isplatu polovine iznosa penzije.

Informaciju je prenela Jasna A. Petrović, predsednica Sindikata hrvatskih penzionera (SUH), koja je učestvovala na konstitutivnoj sednici Veća, kojoj je prisustvovao i ministar rada i penzionog sistema Marin Piletić.

- To smo dogovorili i to će biti uvršteno u novi Zakon o penzijskom osiguranju. Tražili smo to godinama i sada je naš predlog konačno prihvaćen - rekla je ona.

U Evropi je, dodaje Petrović, stopa zaposlenosti penzionera 25 odsto, u skandinavskim zemljama čak 40 odsto, a u Hrvatskoj samo 2,8 odsto.

- U evropskim zemljama penzioneri rade na poboljšanju kvaliteta života, a ne na preživljavanju, kao što je kod nas slučaj. Zato penzioneri iz tih zemalja putuju, idu na krstarenja ili godišnji odmor po dva meseca - kaže ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati